Her il kendi mutfak kültürüne sahip

Türkiye - 11-12-2023 13:06 1190 kez okundu.

Her il kendi mutfak kültürüne sahip

Türkiye'nin hemen hemen her ili zengin mutfak kültürüne sahip. Ama bazıları var ki, meşhur lezzetlerini yerinde denemeyi şart kılıyor. İşte damak tadına düşkün olanlar için Türkiye'nin öne çıkan bazı lezzet durakları...

Trabzon
Trabzon mutfağında hamsi, istavrit, mezgit, levrek gibi balıklar çeşitli yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Trabzon mutfağında mısır unu vazgeçilmez. Mısır unundan yapılan "mısır ekmeği" mutlaka yerinde tadılmalı. Şehirde ayrıca mısır unuyla yapılan pek çok yöresel tatlı ve yemek bulunuyor. Lahana, Trabzon'da çeşitli yemeklerde ve dolmalarda sıklıkla kullanılıyor. Lahana sarması, lahana dolması gibi lezzetler bölgenin öne çıkan yemeklerinden. Trabzon mutfağının vazgeçilmez balığı hamsiden hamsi tava, hamsi pilavı, hamsili ekmek gibi çeşitli yemekler yapılıyor. Trabzon mutfağının meşhur tatlıları arasında karalahana tatlısı, hamsiköy tatlısı, muhallebi geliyor. 

Kastamonu
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edildi ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 tanesinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıktı. Kastamonu deyince akla ilk gelenler kuyu kebabı, çekme helva, simit tiridi ve tabii pastırma oluyor. Sadece topraklarında yetişen siyez bulguru, Üryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Kanlıca mantarı gibi ürünler bile Kastamonu’yu yemek için seyahat edilecek bir rota haline getiriyor.

İzmir
Ege mutfağının etkilerini taşıyan İzmir, zeytinyağlı yemekleri, deniz ürünleri ve kumru gibi lezzetli sokak yiyecekleriyle tanınıyor. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, kahvaltıların vazgeçilmezi olarak öne çıkıyor.  Ayrıca İzmir tulumunun ana vatanı Bergama ilçesi olsa da İzmir şehir merkezinde de birçok yerde bulunabiliyor. 

İstanbul usulü kokoreçten farklı olarak içinde domates ve biber bulunmayan ve son derece sade olan İzmir usulü kokoreç de şehrin ünlü sokak lezzetlerinden. El lezzetine güvenen İzmirli kokoreç ustaları kokoreci başka bir şeyle lezzetlendirmeye gerek duymadan sadece baharat ekleyerek servis ediyor. 

Gaziantep
Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği var. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısı 500'e yaklaşıyor. Şehir, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biri olsa da şerbetli ve fıstıklı tatlılarıyla da ünlü. Antep fıstığı, Antep baklavası ve katmer gibi tatlılar mutlaka yerinde tadılmalı.

NTV

DİĞER HABERLER
Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

Erdoğan ile Biden'ın planlanan görüşmesi ertelendi

27-04-2024 - Türkiye

Promosyon Termos Çeşitleri ile Farkınızı Ortaya Koyun

Promosyon Termos Çeşitleri ile Farkınızı Ortaya Koyun

24-04-2024 - Türkiye