İlk defa; Domuzdan insana çift böbrek nakli yapıldı

SAĞLIK - 23-03-2024 16:12 1238 kez okundu.

İlk defa; Domuzdan insana çift böbrek nakli yapıldı

Böbrek, eGenesis tarafından insanlara zararlı genleri çıkarılan ve uyumluluğu artırmak için belirli insan genleri eklenen genetiği değiştirilmiş domuzdan alındı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde son evre böbrek hastalığı olan 62 yaşındaki bir kişi genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan ilk hasta oldu.

Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi'nden yapılan açıklamada, 16 Mart'ta gerçekleştirilen dört saatlik ameliyatın "hastalara daha kolay organ temini sağlama arayışında önemli bir dönüm noktasına işaret ettiği" belirtildi.

Hastane, Richard Slayman adlı hastanın iyi durumda olduğunu ve yakında taburcu edilmesinin beklendiğini duyurdu.

Slayman, yedi yıl diyalize girdikten sonra 2018'de aynı hastanede insan böbreği nakli almıştı, ancak organ beş yıl sonra iflas etti ve diyaliz tedavilerine yeniden başlandı.

Böbrek, eGenesis tarafından insanlara zararlı genleri çıkarmak ve uyumluluğu artırmak için belirli insan genlerini eklemek üzere genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alındı. Şirket ayrıca domuzlarda bulunan ve insanlara bulaşma potansiyeli olan virüsleri de etkisiz hale getirdi.

Ekim ayında Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, eGenesis tarafından yetiştirilen benzer şekilde düzenlenmiş domuzlardan alınan böbreklerin başarılı şekilde nakledildiği maymunlar ortalama 176 gün yaşadı, hatta birisi iki yıldan uzun bir süre hayatta tutuldu.

Domuz organının hastanın bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesini önlemeye yardımcı olmak için kullanılan ilaçlar arasında Eledon Pharmaceuticals tarafından geliştirilen tegoprubart adı verilen deneysel bir antikor da vardı.

Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'na göre ABD'de 100 binden fazla kişi organ nakli için sırada bekliyor ve en büyük talep ise böbreklerde görülüyor.

New York Üniversitesi cerrahları daha önce beyin ölümü gerçekleşen insanlara domuz böbrekleri nakletmişti.

Ocak 2022'de Maryland Üniversitesi'nden bir ekip, ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki bir adama genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakletti, ancak hasta iki ay sonra hayatını kaybetti.

euronews

DİĞER HABERLER
Migrene yeni tedavi umudu

Migrene yeni tedavi umudu

12-04-2024 - SAĞLIK

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

Demans ve Alzheimer: Belirtileri neler, hangi tedaviler uygulanıyor?

09-04-2024 - SAĞLIK