Rapor: Aşırı sıcaklıklar 2050'de beş kat daha fazla insanın ölümüne neden olabilir

GÜNCEL - 16-11-2023 10:04 2475 kez okundu.

Rapor: Aşırı sıcaklıklar 2050'de beş kat daha fazla insanın ölümüne neden olabilir

Lancet Countdown'ın raporuna göre geçen yıl dünya genelinde ortalama 86 gün boyunca insan yaşamını tehdit eden sıcaklıklar yaşandı

Uluslararası bir uzman grubu, önümüzdeki yıllarda aşırı sıcaklar nedeniyle neredeyse beş kat daha fazla insanın öleceği uyarısında bulundu.

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri üzerine çalışan uzmanları bir araya getiren Lancet Countdown'ın son araştırma raporu, iklim değişikliği konusunda harekete geçilmediği takdirde "insanlığın sağlığının ciddi risk altında" olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres raporu "insanlık tahammül edilemez bir geleceğin namlusuna bakıyor" sözleriyle özetledi.

Lancet Countdown'ın raporuna göre insanlar geçen yıl dünya genelinde ortalama 86 gün boyunca yaşamı tehdit eden sıcaklıklara maruz kaldı. 

Sıcaktan ölen 65 yaş üstü kişilerin sayısının 1991-2000 yıllarına kıyasla 2013-2022 yılları arasında yüzde 85 arttı.

Raporda dünyanın yüzyılın sonuna kadar 2 derece ısındığı bir senaryoya göre yıllık sıcaklığa bağlı ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 370 artacağı öngörüldü. Bu da 4,7 kat artışa işaret ediyor. Şu anda dünyadaki sıcaklık artışı 2,7 derece santigrada doğru ilerliyor.

Lancet Countdown İcra Direktörü Marina Romanello yaşanan bu etkilerin "çok tehlikeli bir geleceğin" erken bir belirtisi olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Gıda güvenliği ve sivrisinekler

Araştırmada öldürücü sıcaklıkların, dünyada fosil yakıtların giderek artan kullanımının insan sağlığını tehdit etmesinin birçok yolundan yalnızca biri olduğunun altı çizildi.

Buna göre araştırmacılar, daha sık görülen kuraklıkların milyonları açlık riskiyle karşı karşıya bırakacağı, daha önce hiç olmadığı kadar uzak coğrafyalara yayılan sivrisineklerin bulaşıcı hastalıkları da beraberinde götüreceği ve sağlık sistemlerinin bu yükün altından kalkmakta zorlanacağı uyarısında bulundu.

Tahminlere göre, yüzyılın ortalarına kadar yaklaşık 520 milyon insan daha gıda güvensizliği yaşayacak. Sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalıklar yeni alanlara yayılmaya devam edeceğini öngören rapora göre 2 derecelik ısınma senaryosu altında dang humması bulaşma olasılığı yüzde 36 oranında artacak.

Raporda dünya çapında kentlerin dörtte birinden fazlasının, iklim değişikliğinin başa çıkma kapasitelerini aşacağından endişe ettiği dile getirildi.

Rapor ayrıca küresel eylem çağrılarının artmasına rağmen, enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının geçen yıl yeni zirvelere ulaştığını belirtti ve fosil yakıtlara yönelik hala büyük boyutlarda devlet sübvansiyonları ve özel banka yatırımlarının bulunduğuna dikkat çekti.

euronews

DİĞER HABERLER
Kahvenin hikayesi: etkileri

Kahvenin hikayesi: etkileri

09-04-2024 - GÜNCEL

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

Sahur ve İftarda ne yemeliyiz?

13-03-2024 - GÜNCEL