Ελληνικά
Giriş Tarihi : 05-09-2023 11:02

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ο Ρουστέμ Ουμέροφ

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ο Ρουστέμ Ουμέροφ

Εντός της εβδομάδας θα αντικαταστήσει τον Ολέξι Ρεζνίκοφ

Ο Ολέξι Ρεζνίκοφ αποτελεί και επίσημα παρελθόν από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρουστέμ Ουμέροφ θα είναι ο διάδοχός του.

Έπειτα από 550 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο αποφάσισε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία. Ο 41χρονος Ουμέροφ έχει πλούσιο πολιτικό βιογραφικό και την πλήρη εμπιστοσύνη, τόσο της κυβέρνησης Ζελένσκι όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Ουκρανία: Λίγα λόγια για τον Ρουστέμ Ουμέροφ

Είναι εκλεγμένο μέλος της ουκρανικής βουλής από το 2019 ωστόσο από πιο παλιά ήταν ενεργός πολίτης, εκπροσωπόντας την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργαζόταν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Από το 2014 όταν και η μαρτυρική χερσόνησος προσαρτήθηκε παράνομα από την Ρωσία, ο Ουμέροφ πήγε κόντρα σε κάθε κίνηση του Κρεμλίνου. Επιπλέον, ως μουσουλμάνος, στάθηκε στο πλευρό της Mejilis, μιας παραδοσιακής συνέλευσης που χαρακτηρίστηκε από την Μόσχα «τρομοκρατική οργάνωση» και στη συνέχεια τέθηκε εκτός νόμου.

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ έκανε λόγο για ακόμη μια προσπάθεια της Ρωσίας να διασπάσει το έθνος του με διάφορα προσχήματα, ώστε να μπορεί να δικαιολογεί τις αγριότητες στην κατεχόμενη χερσόνησο.

Ο Ουμέροφ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών για την ανταλλαγή αιχμαλώτων υψηλού προφίλ καθώς και στον συντονισμό για την εκκένωση αμάχων.

 

Με το ξέσπασμα της δεύτερης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο τατάρος πολιτικός συμμετείχε στον διάλογο για την δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

«Αντίδοτο» κατά της διαφθοράς

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, ένα πόστο με πολλές απαιτήσεις, αφού η διαφθορά στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κράτους και βάζει εμπόδια στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός της εβδομάδας ο Ρουστέμ Ουμέροφ αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της χώρας προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι νομοθέτες γνωρίζουν καλά αυτόν τον άνθρωπο, οπότε δεν χρειάζονται περεταίρω συστάσεις».euronews

LMLM

LM