Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-02-2023 23:46

Ο σεισμός της Τουρκίας ήταν 1.000 φορές ισχυρότερος από εκείνον της Πάρνηθας

Ο σεισμός της Τουρκίας ήταν 1.000 φορές ισχυρότερος από εκείνον της Πάρνηθας

Μια μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των σεισμολόγων μετά τον γιγαντιαίο σεισμό της Τουρκίας για το εάν και κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να δώσει τέτοια μεγέθη σεισμών αλλά και για το εάν οι υποδομές και οι οικοδομές είναι σε θέση να αντέξουν τέτοιες ισχυρότατες δονήσεις.

Μάλιστα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι άνοιξε ένα παράθυρο εκατονταετίας που σημαίνει ότι σε όλη την επόμενη περίοδο είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ένας πολύ μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Ο κος Συνολακης τόλμησε να αναφέρει ένα μέγεθος το οποίο είναι εφιαλτικό, δηλαδή της τάξης των 8,5 Ρίχτερ.

Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν τους πολίτες αφού προκαλούν αγωνία και άγχος αλλά θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως ζούμε σε έναν εξαιρετικά σεισμογενή χώρο αφού την χώρα περιτριγυρίζουν  τα γνωστά ρήγματα που ξεκινούν από το βόρειο Ιόνιο, περνούν από την Κρήτη , διαπερνούν τα Δωδεκάνησα και καταλήγουν στο βόρειο Αιγαίο.

Απευθυνθήκαμε στον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προκειμένου να μας εξηγήσει ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι πολίτες ζώντας σε ένα σεισμογενές περιβάλλον.

«Τα 5,9 Ρίχτερ που έγιναν στην Πάρνηθα το 1999 είναι τουλάχιστον 1.000 φορές μικρότερος σεισμός από τον σεισμό που εκδηλώθηκε στην Τουρκία όπου είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ» λέει μιλώντας στη «Ζούγκλα», ο γνωστός σεισμολόγος.

«Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Εάν δούμε την κατάσταση των κτηρίων στην Τουρκία και τη ζημιά που έκανε ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κοιτάζουμε τις κτηριακές μας υποδομές σε τακτικά χρονικά διαστήματα», προσθέτει.

Ερωτηθείς εάν τα σπίτια εδώ στην Ελλάδα θα άντεχαν έναν ισχυρό σεισμό απαντά: «Ισχυροί σεισμοί της τάξεως 7,8 και 8 Ρίχτερ δεν δίνουνε πολλές δυνατότητες σε καμία κατασκευή. Οι καλύτερες κατασκευές όμως θα αντέξουν και θα έχουν λιγότερες ζημιές».

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρεται και στην στατικότητα των κτηρίων εδώ στην χώρα επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα.

«Με απασχολεί το δεδομένο ότι από τον σεισμό τη Αθήνας το 1999 μόνο το 25 -30% των κτηρίων έχουν ελεγχθεί που σημαίνει ότι το 70% των κτηρίων δεν έχουν ελεγχθεί για τη στατικότητά τους μετά από τον σεισμό της Πάρνηθας. Και δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δεν έχει γίνει αυτό. Όμως γνωρίζω πως η διάγνωση της στατικότητας των κτηρίων στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Από τον σεισμό στην Τουρκία θα έπρεπε να μάθουμε να χτίζουμε πιο καλύτερα σπίτια», τονίζει χαρακτηριστικά.

zougla.gr

AdminAdmin