Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-10-2022 11:02

Ουκρανία: 11 άμαχοι νεκροί στο χωριό Κιριλίφκα μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού

Ουκρανία: 11 άμαχοι νεκροί στο χωριό Κιριλίφκα μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού

Έντεκα άμαχοι βρέθηκαν νεκροί σε έναν δρόμο, φέροντας ίχνη από σφαίρες, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας από την περιοχή του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς, που ανακάλυψαν τα αυτοκίνητα των αμάχων καθώς και μερικά απανθρακωμένα πτώματα, οι δυνάμεις της Ρωσίας επιτέθηκαν σε μια αυτοκινητοπομπή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή. Ένας φιλορώσος αυτονομιστής αξιωματούχος κατηγόρησε την Πέμπτη τον ουκρανικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής αμάχων στην περιοχή, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Η αυτοκινητοπομπή την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, βρισκόταν σε έναν δρόμο που ξεκινά από το χωριό Κιριλίφκα, που απέχει 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαρκόβου. Τα πτώματα παραμένουν ακόμη εκεί, μέσα ή δίπλα σε έξι αυτοκίνητα. Ένα μίνι λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς και στα καθίσματα διακρίνονται τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα – μεταξύ των οποίων και ένα που παραπέμπει σε μικρό παιδί.

Σε μικρή απόσταση, δίπλα σε ένα αυτοκίνητο Lada κρεμ χρώματος με ανοιχτό το πορτ-μπαγκάζ, κείτεται ένας άνδρας που φοράει καπέλο και τζιν.

Στο πίσω κάθισμα ενός μπλε αυτοκινήτου, μια νεκρή ηλικιωμένη, τυλιγμένη στο παλτό της, μοιάζει σαν να κοιμάται βαθιθά.

«Τα αυτοκίνητα προχωρούσαν μαζί, σε πομπή. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απόσταση μεταξύ τους», είπε ο «Φίλια», ένας Ουκρανός στρατιώτης που συνόδευε την αποστολή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Τους πυροβόλησαν, αυτό είναι σίγουρο. Δείτε τις τρύπες από τις σφαίρες. Έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο και είναι αδύνατον να αναγνωριστούν αυτοί που βρίσκονται μέσα», πρόσθεσε.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ανακαταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου ανήκει διοικητικά η Κιριλίφκα.

Οι Ρώσοι έφυγαν από το χωριό αυτό στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν, οι Ρώσοι στρατιώτες αναδιπλώθηκαν στα ανατολικά, στην απέναντι όχθη του ποταμού Οσκίλ, όμως οι Ουκρανοί κατάφεραν να περάσουν και αυτοί στην απέναντι πλευρά, πετυχαίνοντας μια σημαντική νίκη για το Κίεβο.

LMLM

LM