Ελληνικά
Giriş Tarihi : 31-10-2023 11:02   Güncelleme : 31-10-2023 11:03

ΗΠΑ / Παρέμβαση 12 διανοούμενων εβραϊκής καταγωγής στον Μπάιντεν υπέρ της Παλαιστίνης

ΗΠΑ / Παρέμβαση 12 διανοούμενων εβραϊκής καταγωγής στον Μπάιντεν υπέρ της Παλαιστίνης

Ηεβραϊκής καταγωγής φιλόσοφος και συγγραφέας Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler) εξηγεί στην εκπομπή Democracy Now γιατί έστειλε μαζί με άλλους έντεκα διανοούμενους εβραϊκής καταγωγής επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να σταματήσει όσο προλαβαίνει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ.

«Με όποιον έχετε μιλήσει σε αυτή την εκπομπή από την παλαιστινιακή πλευρά, βλέπετε να χρησιμοποιεί τη λέξη “γενοκτονία”. Θα σας πρότεινα να λάβετε πολύ σοβαρά αυτή τη διατύπωση. Διότι όντως περιγράφει μία κατάσταση, όπου ένας ολόκληρος πληθυσμός στοχοποιείται, όχι απλώς για το στρατιωτικό του κομμάτι, αλλά στο σύνολό του, μαζί με τους αμάχους, δεχόμενος βομβαρδισμούς και βίαιες εκτοπίσεις.

»Υπάρχουν ήδη σχέδια και προγράμματα για μετακίνηση ανθρώπων, ακόμα και ολοκληρωτική ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ήδη νομικές ομάδες όπως το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (Centre for Constitutional Rights), τα οποία έχουν εξηγήσει στις εκθέσεις τους, το γιατί αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη μπορεί να χαρακτηρίζεται “γενοκτονία”.

»Άλλες ομάδες μελετούν το Διεθνές Δίκαιο, δείχνοντας πως μια σύγχρονη «γενοκτονία» δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει πάντα με τις ναζιστικές γενοκτονίες, αλλά αρκεί η συστηματική αποκοπή ενός τόπου και ενός λαού, από ζωτικές λειτουργίες όπως η υγεία και άλλες βασικές ανάγκες που συνδράμουν στην ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα που έχει κανείς να επιβιώνει. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και αποκρύπτουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, στη μεγάλη τους πλειονότητα».

Πηγή: left.gr

LMLM

LM