Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-02-2024 10:32

Πυρκαγιά στη Βαλένθια κατέστρεψε 138 κατοικίες μέσα σε μία ώρα;

Πυρκαγιά στη Βαλένθια κατέστρεψε 138 κατοικίες μέσα σε μία ώρα;

Το Euronews μίλησε με εμπειρογνώμονες και τεχνικούς για να προσπαθήσει να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβη και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα

Μετά την πυρκαγιά σε δύο πολυκατοικίες στη Βαλένθια που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Προς το παρόν δεν έχει αποκλειστεί καμία υπόθεση, η προέλευση θα μπορούσε να είναι "από μια σπίθα σε μια κουζίνα, ένα τσιγάρο ή ένα κερί που δεν είχε σβήσει", εξήγησε στο euronews ο Rafael Sarasola, ένας από τους συντονιστές της ισπανικής Ένωσης Εταιρειών Πυροπροστασίας, "Tecnifuego".

Πώς μπόρεσαν οι φλόγες να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα;

Αυτό που έχει σημασία σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο το τι, όσο το πώς. Αντί για τις ανησυχίες σχετικά με το τι προκάλεσε τις φλόγες, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς μπόρεσαν να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα και να κατακλύσουν πλήρως το συγκρότημα των 14 ορόφων.

"Πρέπει να επικεντρωθούμε στο ποια ήταν η πηγή της φωτιάς, αλλά κυρίως στο πώς εξαπλώθηκε", δήλωσε ο Jerónimo Alonso, εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου Τεχνικής Αρχιτεκτονικής της Ισπανίας.

Αρχικά είχε προταθεί ότι το κτίριο μπορεί να ήταν καλυμμένο με πολυουρεθάνη, ένα εύφλεκτο υλικό. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε αυτό το στοιχείο.

Ο Jerónimo Alonso έχει υπάρξει τεχνικός εμπειρογνώμονας σε πολύ παρόμοια γεγονότα. Από την εμπειρία του, διαβεβαιώνει την εφημερίδα ότι η εξάπλωση της πυρκαγιάς κατά μήκος της πρόσοψης "ήταν τόσο γρήγορη λόγω του εξωτερικού συστήματος θερμομόνωσης του κτιρίου".

Ο αεριζόμενος θάλαμος των τοίχων προκάλεσε ένα "φαινόμενο καμινάδας".

Οι τοίχοι του οικοδομικού τετραγώνου "είχαν έναν αεριζόμενο θάλαμο" για τη θερμική τους μόνωση και αυτό προκάλεσε ένα «φαινόμενο καμινάδας», μας λέει ο Jerónimo. Μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί "αν είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα πυροπροστασίας", προσθέτει ο Rafael Sarasola. Σε αυτή την περίπτωση, η φωτιά "θα είχε περιοριστεί σε μια μόνο συγκεκριμένη περιοχή".

"Οι ισχύοντες κανονισμοί προβλέπουν ήδη ότι σε κάθε ορισμένη απόσταση πρέπει να υπάρχει μια ζώνη πυροπροστασίας, αποφεύγοντας έτσι το λεγόμενο "φαινόμενο της καμινάδας", προσθέτει ο Jerónimo. Αυτός είναι ο κανονισμός που περιλαμβάνεται στον Τεχνικό Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος εγκρίθηκε το 2008. Το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε πριν από αυτή την ημερομηνία.

Τα υλικά που καλύπτουν τα κτίρια δεν είναι σημαντικά μόνο λόγω της μεγαλύτερης ή μικρότερης ικανότητάς τους να εξαπλώνουν τη φωτιά, αλλά και λόγω των αερίων που εκπέμπουν κατά τη διαδικασία της καύσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Συμβουλίου Τεχνικής Αρχιτεκτονικής της Ισπανίας, η επένδυση της πρόσοψης "ευνόησε την εκπομπή τοξικών αερίων". Ο ίδιος ο κατασκευαστής του κτιρίου καυχιόταν τότε ότι η επένδυση ήταν κατασκευασμένη από "alucobond", ένα υλικό που "είναι συνήθως πυρίμαχο", λέει.

Ωστόσο, ο Jerónimo, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην έρευνα για άλλες πυρκαγιές σε πολυκατοικίες, λέει ότι το σημαντικό είναι ότι, σε αυτή την περίπτωση, "υπήρχε χρόνος να εκκενωθούν 200 οικογένειες".

Πώς χρησιμοποιούν τα σωστικά συνεργεία τα drone;

Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τους βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης. Τα εργαλεία αυτά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις όπως αυτή. Ο Jordi Charles, επικεφαλής της τεχνικής ανάπτυξης της Target Tecnología, λέει ότι "είναι πολύ αποτελεσματικά".

"Βελτιώνουν την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, επειδή είναι drone εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και αισθητήρες εικόνας που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό αγνοουμένων σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες", δήλωσε στο e****uronews.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη και έχουν αρχίσει να οργανώνονται για να φέρουν κουβέρτες, τρόφιμα και ρούχα σε ένα πρόχειρο κέντρο αρωγής. Οι πληγέντες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία.

"Η καλύτερή μου φίλη χάθηκε, ήταν σαν αδελφή μου, θα παντρευόταν τον Μάρτιο", δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια νεαρή γυναίκα που επλήγη από την τραγωδία

Η υπόθεση αυτή θυμίζει πολύ την πυρκαγιά στον πύργοΓκρένφελ του Λονδίνου. Εκείνο το κτίριο κάηκε υπό πολύ παρόμοιες συνθήκες το 2017. Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ερευνητές βλέπουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο γεγονότων. 

Αν και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Βαλένθια, έχουν υπάρξει και άλλες μεγαλύτερου μεγέθους στην Ισπανία, όπως αυτή στην πόλη Móstoles της Μαδρίτης το 1992. Εκείνη ήταν η πιο τραγική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

euronews

LMLM

LM