Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-09-2022 13:26

Αντίδραση Άγκυρας στην ομιλία Μητσοτάκη

Αντίδραση Άγκυρας στην ομιλία Μητσοτάκη

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu, πηγές της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη επέκριναν τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για τον ισχυρισμό του, ότι η Τουρκία «συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

«Δυστυχώς, αυτή η δήλωση ήταν ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρικής αφήγησης κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και πέρα ​​από αυτήν εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Anadolu. «Συνιστά δύο μέτρα και δύο σταθμά να κατηγορείται η Τουρκία ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις, ενώ η ίδια η Ελλάδα παρακάμπτει άλλες κυρώσεις μέσω της πρακτικής των εργασιών μεταφοράς πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο», επισήμαναν .


Η τουρκική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα». «Ωστόσο, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπίσει όχι μία αλλά όλες τις νομικά αλληλένδετες διαφορές στο Αιγαίο» ανέφεραν.

Επίσης, υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995» και πως «αυτή η σοβαρή απειλή ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες». Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως «ξ τρέχουσα αρνητική ατμόσφαιρα» στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών είναι «σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας». Μάλιστα σε μια πρωτοφανή διαστέβλωση της πραγματικότητας, κατηγορούσαν την Αθήνα: «Επέλεξαν προκλητικές ενέργειες και κλιμακωτική ρητορική σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε αντίθεση με τη συνεργασία και την καλή γειτονία» έλεγαν και επέρριπταν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά «που πάγωσε τις διμερείς συνομιλίες και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».

LMLM

LM