Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-06-2023 10:45

Στα άκρα η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη Ροδόπη

Στα άκρα η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη Ροδόπη

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη, την ώρα που η χώρα μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Σε καίριο ζήτημα της προεκλογικής περιόδου αναδεικνύεται το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν από το τουρκικό προξενείο.

Η ένταση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κορυφώθηκε μετά τις νέες δηλώσεις Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει στην αντεπίθεση και να μιλά με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη για «πρακτικές μαφίας».

Ειδικότερα, μετά τις νέες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην προεκλογική περίοδο υπέρ των δύο υποψηφίων του», ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξής του στο TRT, απάντησε λέγοντας πως «βλέπουμε μια αθλιότητα αυτές τις μέρες από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ».

Μητσοτάκης: «Θα θέσω το ζήτημα στον Ερντογάν»

 

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στις εκλογές του Μαΐου υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων, τονίζοντας ότι ο «ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου» και διερωτήθηκε αν «καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και την προσπάθεια ενσωμάτωσης;».

Απαντώντας δε στα περί «κυπατζίδικων πρακτικών» που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στη Θράκη;».

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά. Το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια, αλλά δεν μας άκουσε. Θα κριθεί γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει καμία κουβέντα; Τους ζητώ το ελάχιστο, να πουν ότι εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική μειονότητα», τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό το μήνυμα θα περάσω στον Ερντογάν. Δεν θα ανεχτώ εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Μια τόσο σκληρή παρέμβαση για να εκλεγούν βουλευτές που πρεσβεύουν λογικές του τουρκικού αναθεωρητισμού πρέπει να τελειώσει. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί: να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα μόνο και όχι το τουρκικό προξενείο».

Προσέθεσε, δε, ότι «θα πω στον Ερντογάν ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανέναν λόγο να ανησυχείς για την μουσουλμανική μειονότητα. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να έχουμε ίσες ευκαιρίες».

Τσίπρας: «Παίζουν με τα εθνικά μας θέματα»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «αθλιότητα της ΝΔ» αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ’ όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή» ανέφερε.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στη Ροδόπη και απείλησε τη μειονότητα. «Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι’ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Φθηνά προεκλογικά παιχνίδια»

Παράλληλα, ακολούθησε σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «φθηνά προεκλογικά παιχνίδια Μητσοτάκη με τη μουσουλμανική μειονότητα», χαρακτηρίζοντας «εθνικά επιζήμιο και ολισθηρό τον δρόμο που επιλέγει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ.

Δεν μας κάνει εντύπωση.

Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα;

Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός.

Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Και μια υπενθύμιση:

Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα.

Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%.

Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου;

Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν;

Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος;

Ντροπή!».

Σκέρτσος: Εξακολουθεί και φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Ροδόπης απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την 'τουρκική' μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου», σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν ΠΡΙΝ τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες».

«Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της ''τουρκικής'' μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο υποψήφιους», κατέληξε.

cnn.gr

LMLM

LM