Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-10-2022 10:59

Εφτά από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Εφτά από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Οποιοσδήποτε τύπος μολυσμένου τροφίμου θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και ακρίβεια κατά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το φούγκου, την ιαπωνική λιχουδιά που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά εάν δεν θέλετε οι πελάτες να ασφυκτιούν στην τραπεζαρία σας. Υπάρχουν, όμως και άλλα φαγητά που μπορούν να σκοτώσουν αν δεν προετοιμαστούν σωστά.

Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι εξωτικές λιχουδιές. Από το φoύγκου μέχρι τα φασόλια, εδώ είναι οκτώ από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, όπως γράφει και το News4Health.gr

1. Φούγκου

Το Fugu είναι η ιαπωνική λέξη για το pufferfish και το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα δηλητηριώδες. Οι ωοθήκες, τα έντερα και το συκώτι του fugu περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη έως και 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο.

Μια θανατηφόρα δόση τετροδοτοξίνης είναι μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας και ένα μόνο ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Εάν προετοιμαστεί λανθασμένα, το fugu μπορεί να παραλύσει τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσει θανατηφόρα αναπνευστική ανακοπή. Οι Ιάπωνες σεφ πρέπει να περάσουν χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσουν άδεια προετοιμασίας φούγκου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακατάλληλα προετοιμασμένο fugu.

2. Φρούτο Ackee

Το Ackee, το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα, είναι μια νόστιμη αλλά επικίνδυνη απόλαυση. Το άγουρο ackee περιέχει ένα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη, επομένως ο καρπός πρέπει να είναι πλήρως ώριμος και να αφήνεται να ανοίξει φυσικά στο δέντρο για να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι ραφές στο εξωτερικό του φρούτου θα ανοίξουν διάπλατα όταν ο καρπός είναι έτοιμος για συλλογή. Μην ανοίγετε ποτέ μόνοι σας ένα φρούτο ackee (πρέπει να ανοίγει μόνο του) και τρώτε μόνο τον κρεμ, σαρκώδη πολτό γύρω από τους σπόρους. Μην τρώτε τίποτα από τη ροζ σάρκα ή τους μαύρους σπόρους, γιατί είναι πολύ τοξικά.

Η ακατάλληλη προετοιμασία των φρούτων ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια (που ονομάζεται «Ασθένεια του εμετού της Τζαμάικα»), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Χάκαρλ

Το Hákarl, ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο, είναι κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας που ωριμάζεται και κρεμιέται για να στεγνώσει για τρεις έως πέντε μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων ουρίας και οξειδίου τριμεθυλαμίνης στη σάρκα του καρχαρία.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν ουροποιητικό σύστημα, επομένως τα απόβλητα και οι τοξίνες φιλτράρονται μέσω του δέρματος και της σάρκας τους.

Για τον καρχαρία, αυτό το μείγμα ενώσεων δρα ως φυσικό αντιψυκτικό που τον προστατεύει από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά οι χημικές ουσίες είναι τόσο συγκεντρωμένες που μόνο μερικές μπουκιές φρέσκου κρέατος που δεν έχει ωριμάσει είναι αρκετές για να προκαλέσουν συμπτώματα ακραίας μέθης στους ανθρώπους. Εντερική δυσφορία, νευρολογικές επιδράσεις, σπασμοί και ακόμη και θάνατος μπορεί να συμβούν εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

4. Κασάβα

Η κασάβα, μια τροπική καλλιέργεια ρίζας παρόμοια με το τάρο και το γιαμ, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας («ταπιόκα»), χυμού, κέικ και πατατών, αλλά τα φύλλα και οι ρίζες της μπορούν να παράγουν θανατηφόρο κυάνιο. Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση, η κασάβα πρέπει να μαγειρευτεί σωστά πριν την κονσερβοποίηση, το φαγητό ή το σερβίρισμα.

Η κσάβα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους: τη γλυκιά και την πικρή. Η γλυκιά μανιόκα, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοσιδών (50 mg/kg), απαιτεί μόνο μαγείρεμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε κυάνιο σε μη τοξικά επίπεδα, αλλά η πικρή κασάβα περιέχει περισσότερες τοξίνες και πρέπει να τριφτεί, να μουλιάσει και να μαγειρευτεί σωστά πριν από την κατανάλωση.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι, το λαμπερό λαχανικό που βρίσκεται συχνά σε μαρμελάδες και πίτες, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Τα φύλλα του, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα, περιέχουν οξαλικό οξύ.

Η υπερβολική κατανάλωση οξαλικού οξέος μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες φύλλων ραβέντι (περίπου 11 κιλά) για να πεθάνετε από αυτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Το οξαλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά - που είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και όξινων αλάτων που κολλάνε μεταξύ τους στα συμπυκνωμένα ούρα - που είναι γνωστά ότι προκαλούν έντονο πόνο, θολά, κόκκινα ή δύσοσμα ούρα, πυρετό και ρίγη.

6. Σαμπούκος

Τα σαμπούκος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαρμελάδες, πίτες, κρασιά, τσάγια, σιρόπια και συμπληρώματα και είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν είναι πλήρως ώριμα και σωστά μαγειρεμένα.

Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι του σαμπούκου περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα γλυκοζίτη που παράγει κυανίδιο («κυανογόνος γλυκοσίδης»). Εάν τα σαμπούκους δεν είναι πλήρως ώριμα ή δεν στραγγίζονται σωστά κατά την επεξεργασία τους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια.

Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκοσίδη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Θα έπρεπε να πιείτε έως και πέντε ποτήρια για να διατρέχετε κίνδυνο για τη ζωή σας, αλλά μόνο ένα φλιτζάνι ακατάλληλα παρασκευασμένα προϊόντα σαμπούκος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

7. Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. στην ακατέργαστη ή μη μαγειρεμένη μορφή τους, είναι επίσης πλούσια σε φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια τοξική ποικιλία λεκτίνης .

Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να το εμποδίσει να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο και πονοκεφάλους.

Τα αποξηραμένα κόκκινα φασόλια πρέπει να παρασκευάζονται σωστά - που περιλαμβάνει μούλιασμα για αρκετές ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά - προκειμένου να είναι ασφαλή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , το μαγείρεμα αποξηραμένων κόκκινων φασολιών για λιγότερο από 10 λεπτά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μικρότερη από το βράσιμο μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα πέντε φορές., επομένως τα φασόλια είναι πιο τοξικά από ό,τι αν καταναλώνονταν ωμά.

ΠΗΓΗ: foodsafety

LMLM

LM