Εξασφαλίζει τρίτη θητεία με ποσοστό άνω του 51% ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, τα οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση
Την επανεκογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας για τρίτη συναπτή θητεία, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, εφορευτική επιτροπή).
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, έξι ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, δίνουν στον Μαδούρο ποσοστό άνω του 51%.
Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Νικολάς Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,20% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, διευκρίνισε το CNE.
«Θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα της χώρας είναι διαφανές.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ισχυρίζεται ότι ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων. «Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις εξόδου, διαβεβαίωνε πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» το αποτέλεσμα, ενώ καλούσε υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.
«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», διαβεβαίωνε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Από την πλευρά της, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, αξίωσε οι ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο», υποστήριξε νωρίτερα, επίσης μέσω X. «Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα».
«Σοβαρές ανησυχίες» εκφράζουν οι ΗΠΑ - Εκκλήσεις για διαφανή καταμέτρηση
«Σοβαρές ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά την θέληση και τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας» εξέφρασε από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Νωρίτερα είχε κάνει έκκληση να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση» και να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Από την πλευρά τους, οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» τον σεβασμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα.
«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).
Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων» καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».
Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο «λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».
euronews