Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-02-2023 19:40

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ελπίζουμε ότι η αλληλεγγύη θα ανοίξει νέα σελίδα με την Ελλάδα

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ελπίζουμε ότι η αλληλεγγύη θα ανοίξει νέα σελίδα με την Ελλάδα

Για νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Μιλώντας κατά την συνέντευξη τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από διάφορες χώρες τις τελευταίες ημέρες προς τους σεισμοπαθείς

«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή. Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας»

Την ευγνωμοσύνη της Τουρκίας για τη βοήθεια που παρείχαν όλες οι χώρες στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης επιζώντων αλλά και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον μεγάλο σεισμό εξέφρασε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλληλεγγύη μετά από αυτόν τον σεισμό δημιούργησε τις συνθήκες για να ανοίξει μια νέα σελίδα με την Ελλάδα επίσης, Ως εκ του σεβόμαστε τις χώρες της περιοχής που συνεχίζουν να εργάζονται για την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Anadolu: Δίαυλος αδελφοσύνης τα θαλάσσια ύδατα Τουρκίας- Ελλάδας

Ο φονικός σεισμός, που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία, δείχνει να έχει προκαλέσει μια αλλαγή στις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα, καθώς τα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει σήμερα δίαυλος αδελφοσύνης που φέρνει ομάδες διασωστών στην τουρκική επικράτεια, σχολιάζει σε τηλεγράφημά του το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τηλεγράφημα συνεχίζει με μια αναφορά στους έλληνες διασώστες που σπεύδουν στη νότια Τουρκία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις ανεύρεσης επιζώντων στα συντρίμμια "διαπλέοντας μια θάλασσα που έχει υπάρξει μόνιμη πηγή εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας".

Μια ομάδα από 35 έλληνες διασώστες, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, βρίσκεται στην επαρχία της νότιας Τουρκίας Καχραμάνμαράς αναζητώντας τυχόν επιζώντες. Έφθασε εκεί το βράδυ του Σαββάτου, αφού ταξίδεψε 30 ώρες από την Αθήνα, γράφει το πρακτορείο.

Στο τηλεγράφημά του, το Anadolu αναφέρεται στις μέχρι σήμερα εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών σημειώνοντας ωστόσο πως "η τραγωδία του σεισμού φαίνεται ότι άλλαξε 'τις καιρικές συνθήκες' στις διμερείς σχέσεις".

Επισημαίνει εξάλλου την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την Κυριακή στην Τουρκία λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος κορυφαίος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσκεψη αλληλεγγύης στην Τουρκία στον απόηχο της καταστροφής.

AdminAdmin