Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-09-2023 11:20

Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 36χρονου στον Πειραιά

Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 36χρονου στον Πειραιά

Στον ύπαρχο του πλοίου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 36χρονου που, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε πλοίο που αναχωρούσε με προορισμό το Ηράκλειο, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό λόγω εισρόφησης θαλασσίου ύδατος. Επίσης διαπιστώθηκαν μικρές εκδορές στο κεφάλι.

Δύο άτομα του πληρώματος, ο αξιωματικός καταστρώματος του πλοίου Blue Horizon και ο πλοίαρχος συνελήφθησαν έπειτα από εντολή της εισαγγελίας Πειραιά.

Στον ύπαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Το βίντεο - σοκ

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ο άνδρας να ανεβαίνει στον καταπέλτη στην διάρκεια του απόπλου κι ενώ ο καταπέλτης είναι ακόμη πάνω στην προβλήτα. 

Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει δύο άτομα του πληρώματος να απωθούν τον 36χρονο δύο φορές την ώρα που ο καταπέλτης ανεβαίνει και στην συνέχεια ο άτυχος άνδρας βρίσκεται στην θάλασσα. 

Λίγη ώρα μετά, ανασύρθηκε νεκρός.

Μιλώντας στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε «σοκ, φρίκη και θλίψη».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την πράξη των μελών του πληρώματος «ποινικά και ηθικά καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί χυδαία προσβολή προς τους Έλληνες ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας που δεν συνάδει με τις αρχές της ναυτοσύνης».

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο 36χρονος, ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

«Η διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος», επεσήμανε από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Το πλοίο αρχικά είχε αναχωρήσει για το Ηράκλειο, αλλά με εισαγγελική εντολή επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις από επιβάτες και πλήρωμα. Στο Blue Horizon έγινε αλλαγή του πληρώματος και αναχώρησε αργά τα μεσάνυχτα για τον προορισμό του.

«Το αποτρόπαιο οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών, οι οποίο διαθέτουν υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης και εκπαίδευσης, πράγμα που το αποδεικνύουν καθημερινά μεταφέροντας και σε ετήσια βάση εκατομμύρια επιβατών και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο σε ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, έχοντας σαν πρώτο μέλημα τους αυτό που τους επιβάλει ο επαγγελματισμός τους δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, η οποία επισημαίνει ότι αναμένει το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών.

euronews

LMLM

LM