Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-03-2024 13:07

Μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα

Μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα

«Κανείς δεν κλείνει ραντεβού για εμβόλιο κορονοϊού».

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε πολλά φάρμακα σοβαρών ασθενειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών της Αττικής, κ. Λουράντο, ο οποίος όπως επισημαίνει στο Dnews, με την επανέναρξη των εξαγωγών, αυτά τα φάρμακα «εξαφανίστηκαν».

Την ίδια ώρα, πάμε σε αυξήσεις για τα συνταγογραφούμενα φτηνά φάρμακα, κάτω των 5 ευρώ. Όπως όμως αναφέρει ο κ. Λουράντος, για τα φάρμακα αυτά οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται, αφού τα ποσοστά κέρδους είναι μικρά.

«Και να γίνει μία μικρή αύξηση, αλήθεια δεν ξέρω πώς θα αποδώσει, αφού αυτά τα φάρμακα εξαφανίζονται σιγά σιγά. Και αντικαθίστανται από άλλα που είναι πολύ ακριβότερα. Το κατά πόσο όμως μία μικρή αύξηση θα τα «κρατήσει στη ζωή», δεν ξέρω. Ήδη εξαφανίζονται σιγά-σιγά. Είναι τόσο μικρή η τιμή τους, που δεν ξέρω όσο και να αυξηθούν, αν μπορούν να «επιβιώσουν». Ούτως ή άλλως οι εταιρίες δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα φάρμακα. Τα φθηνά φάρμακα, που όμως είναι πρώτης γραμμής, αλλά δεν συνταγογραφούνται, πήγαν από 0,75 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Σε αυτά τα φάρμακα, που δεν συνταγογραφούνται, οι αυξήσεις είναι μεγάλες. Οι τιμές είναι ελεύθερες και διαμορφώνονται ελεύθερα. Έτσι οι εταιρείες, κερδίζουν από αυτά τα φάρμακα, όσα χάνουν από άλλα φάρμακα», αναφέρει χαρακηριστικά ο κ. Λουράντος.

Σε ότι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Λουράντος, αναφέρει στο Dnews, ότι αυτές είναι πολύ μεγάλες. «Παίρνουμε τηλέφωνο και ζητάμε φάρμακα και δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει το ένα δεν υπάρχει το άλλο. Και πρόκειται για φάρμακα που δεν έρχονται στις ποσότητες που πρέπει στην ελληνική αγορά. Ακόμα και φάρμακα του ΙΦΕΤ, που υποχρεούται να τα φέρνει ο ΙΦΕΤ, κρατικά φάρμακα, λείπουν από την αγορά. Και αυτά τα φάρμακα, είναι για σοβαρές ασθένειες, όχι ευρείας χρήσης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν αυτά τα φάρμακα. Τηλεφωνούμε για να παραγγείλουμε αυτά τα φάρμακα και αυτό που εισπράττουμε από τις αποθήκες είναι συνέχεια ένα «όχι».

Οι ίδιες οι αποθήκες εισάγουν και εξάγουν. Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, επανάφερε τις εξαγωγές και έτσι οι εταιρείες, ξεκίνησαν πάλι να εισάγουν φάρμακα φτηνά και μεγάλες ποσότητες από αυτές να τις εξάγουν, με υψηλότερες τιμές. Φυσικά, είναι κάτι νόμιμο, είχαν προσφύγει νομικά και οι φαρμακαποθήκες, οπότε δεν μπορούσε ο υπουργός να κάνει κάνει αλλιώς», λέει.

Σε σχέση με τα εμβόλια και τη δυνατότητα να τα κάνουν οι πολίτες στα φαρμακεία, ο κ. Λουράντος αναφέρει: « Πλήρης αδράνεια, τίποτα, δεν κλείνουμε ούτε ραντεβού, το ξέχασαν όλοι. Αλλά για να κάνουμε εμείς ένα εμβόλιο, πρέπει να έχουμε πέντε άτομα που θα το κάνουν. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι που έχει πέντε δόσεις, πρέπει να υπάρχουν πέντε ραντεβού, για να γίνουν μαζί. Δεν κάνω αντιπολίτευση, δεν με ενδιαφέρει, αλλά πάμε από το κακό στο χειρότερο», καταλήγει.

dnews.gr

LMLM

LM