Ελληνικά
Giriş Tarihi : 23-08-2023 23:30   Güncelleme : 23-08-2023 23:45

5η Μέρα: Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο - Μέσα στη Ροδόπη οι φλόγες

5η Μέρα: Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο - Μέσα στη Ροδόπη οι φλόγες

Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο - Μέσα στη Ροδόπη οι φλόγες

Για πέμπτο 24ωρο φλέγεται ο Έβρος. Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη με τις φλόγες να βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης.

Το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαπών και προς το Αρσάκειο, όπου ήδη νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από την ρεματιά.

Δραματική η κατάσταση στην τοπική κοινότητα Χαμηλού Μαρώνειας

Το μέτωπο έχει σπάσει σε δύο τμήματα. Το ένα επέστρεψε από την Αύρα στον Ν. Έβρου, ενώ το άλλο μέτωπο κατευθύνεται στις Σάππες και προς το Αρσάκειο όπου δόθηκε και εντολή οι κάτοικοι να είναι σε εγρήγορση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν η φωτιά να μην περάσει στην Εγνατία οδό και να μην φτάσει στην Μέστη, στα Πετρωτά και στην Μαρώνεια. Στην Τ.Κ Χαμηλού έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις με υδροφόρες προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά.

Πάνω από 617.000 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Έβρο

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/08) η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (19/08) στην περιοχή Μελίας Έβρου.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.


Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για την περιοχή  Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 617.571 στρέμματα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.).

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

AdminAdmin