Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-03-2023 10:13

Δυστύχημα στα Τέμπη: Στους 57 επισήμως οι νεκροί

Δυστύχημα στα Τέμπη: Στους 57 επισήμως οι νεκροί

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης 28/2, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμο β', Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Δημογλίδου, αμέσως μετά το δυστύχημα και την απομάκρυνση των επιβατών και των τραυματιών δηλώθηκαν μέχρι στιγμής επίσημα, 56 επιβάτες ως αγνοούμενοι, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δημογλίδου, αμέσως μετά το δυστύχημα και την απομάκρυνση των επιβατών και των τραυματιών, είχαν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι από συγγενείς και οικείους που δεν είχαν βρει τους ανθρώπους τους. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω, που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος.

Όπως είπε η κ. Δημογλίδου όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA κι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από τις δηλώσεις της κ. Δημογλίδου και όπως διευκρίνισε στη συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Πέρα όμως απ΄ αυτούς υπάρχουν και πολλά ανθρώπινα μέλη από τα οποία επίσης έχουν ληφθεί δείγματα και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί αν ανήκουν σε κάποιες από τους ήδη ταυτοποιημένους ή αναζητούμενους ή αν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν δηλωθεί. Αυτά θα ξεκαθαριστούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως είπε, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες όπως και αύριο Παρασκευή. «Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα 2 βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης όσο και το βαγόνι -εστιατόριο και ταυτόχρονα οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους νοσηλευόμενους η κ. Δημογλίδου είπε ότι παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ και προσέθεσε ότι μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο σταθμάρχης

Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο πήρε ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο συνήγορός του Στέφανος Παντζαρτζίδης, σε δηλώσεις του, είπε πως ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία.

Επίσης, ο συνήγορος του 59χρονου είπε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για όλα, «θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εφόσον ληφθεί το αντίγραφο της δικογραφίας.

Υπεθυμίζεται ότι κατά την προανακριτική απολογία του,  ο σταθμάρχης ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στο 70% του δικτύου υπάρχουν συστήματα ασφαλείας

Ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το πόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούνται τα τρένα εν κινήσει, είπε ότι είναι απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες οι απορίες αυτές, προσθέτοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις με σαφήνεια, γιατί δεν απαντώνται μονολεκτικά χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Είπε ότι τα προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας αντιμετωπίστηκαν στο 70%, υπάρχουν συστήματά ασφαλείας που δεν θα άφηναν να εξελιχθεί σε τέτοια τραγωδία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί στο κομμάτι που έγινε το δυστύχημα. Είπε επίσης ότι θα επιταχυνθεί η προσπάθεια να γίνουν όσα πρέπει για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Οικονομου διαβεβαίωσε ότι "όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη αυτή θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο με νηφαλιότητα" προσθέτοντας: "Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί. Η επόμενη δεκαετία είπε ο πρωθυπουργός θα είναι δεκαετία μεγάλων έργων στους σιδηρόδρομους. Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα να τα συζητήσουμε".

Αναφερόμενος σε πολιτικές ευθύνες είπε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα, και έκανε λόγο για αδυναμίες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Προσέθεσε ότι "έγιναν βήματα απο την κυβέρνηση μας, για παράδειγμα από Τιθωρέα έως Δομοκό λειτουργεί το σύστημα αλλά όχι από τα Τέμπη έως τη Θεσσαλονίκη".

Αναφερόμενος στην παραπομπή της Ελλάδας από την ΕΕ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπήρξε μια παραπομπή που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της κοινοτικής οδηγίας, που όμως δεν σχετίζεται με το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο κέντρο ελέγχου συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που υπάρχει σε λειτουργία από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα, καθώς και για την παρουσίαση της χάραξης του προαστιακού της Θεσσαλονίκης και την σύνδεση του με το μετρό της πόλης.

Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση μιλά για ανθρώπινο λάθος την ώρα που η επιτροπή διερεύνησης δεν έχει ακόμη συσταθεί, είπε ότι το λάθος ομολογήθηκε από τον ίδιο το σταθμάρχη και προσέθεσε:

"Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε παραπέρα. Να δούμε τι άλλα έπρεπε να ισχύουν ώστε να προφυλαχτούμε ακόμη και από ανθρώπινο λάθος. Δύσκολα θα αμφισβητηθεί ότι προήλθε το δυστύχημα από λάθος, αλλά το ζήτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει να μην φτάναμε στην τραγωδία".

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων είπε ότι η τελευταία ενημέρωση από αυτούς που αναζητούν τους οικείους τους αναφέρει 56 αγνοουμένους, όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι σωροί. "Έχουμε 46 σωρούς μέχρι πριν λίγο. Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν τελευταία στιγμή ή να μην είχαν ενημερώσει τους δικούς τους" είπε.

Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους αλλά "δυστυχώς όχι όλα" και τόνισε δεν είναι η ώρα τώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, ερωτώμενος για την ημερομηνία εκλογών είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει για εκλογές εν μέσω τριήμερου πένθους, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει για τα επεισόδια και τη στάση της αστυνομίας χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.

Παράδοση - παραλαβή στο υπ. Μεταφορών: «Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων»

Τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά την τραγωδία στα Τέμπη και την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από την ηγεσία του υπουργείου.

Καθήκοντα υπουργού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που -κατά την ανάληψη των καθηκόντων του- δήλωσε ότι όλα θα διερευνηθούν και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Καραμανλής παραδίδοντας την ηγεσία στο νέο υπουργό δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για λόγια, η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία. Και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Όπως, όμως, διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Αυτό εγώ θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, τέτοια ημέρα πένθους. Το ότι στη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενισχύει ακόμα τη βεβαιότητα όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θέλω να ελπίζω, ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και ότι τα αιτία του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω εγώ καμιά αμφιβολία για αυτό». Παράλληλα, εξέφρασε ακόμα μια φορά τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και έστειλε τις πιο θερμές ευχές του στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε: «Βιώνουμε μέρες που είναι πραγματικά μαύρες. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω τον υπουργό όχι μόνο για την εν γενεί παρουσία του στο υπουργείο, πρωτίστως για το πολιτικό του υπόδειγμα για την ευθιξία την οποία υπέδειξε να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις απώλειας ανθρωπίνων ζώων τόσο άδικα».

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ακόμα ότι αναλαμβάνει μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα: «Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρωπίνων ψυχών. Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Αυτές είναι οι σαφείς εντολές του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμώνων η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αιτία που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφ όσων υπήρξαν και όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας. Δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουνε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε σχέση με την ταχύτητα έργων τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί και τέλος θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση της ασφαλείας και στην ψυχολογία των πολιτών».

Καταλήγοντας επεσήμανε: «Αισθάνομαι χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας αυτήν την ειδική εντολή, είναι μια πολύ βαριά ευθύνη, έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες κι επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική τραγωδία εγώ θέλω πρώτα απ' όλα να ζητήσουμε συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν κάνοντας συνολική αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία και θέλω να πω κοιτώντας τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια ότι θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών».

Εισαγγελική παραγγελία για τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι»

Με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει από τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ενδεικτικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν». Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Κατεπείγουσα έρευνα για τη διαδρομή του Προαστιακού Πλακεντίας-Αεροδρόμιο

Κατεπείγουσα έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για προβλήματα σηματοδότησης σε τμήμα διαδρομής του Προαστικού.

Με εντολή του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά κατεπείγουσα έρευνα με αντικείμενο τις καταγγελίες στελέχους της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση στη διαδρομή του Προαστιακού που αφορά το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρομίο.

Ο κ. Ελευθεριάνος ανέθεσε ήδη τη διενέργεια της έρευνας, που έλαβε μορφή κατεπείγουσας, καθώς αφορά θέματα ασφάλειας των πολιτών, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκο Στεφανάτο ο οποίος έχει εντολή να καλέσει άμεσα προς εξέταση τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, ώστε να εξειδικεύσει την καταγγελία του. Παράλληλα, ο κ. Στεφανάτος θα πρέπει να ζητήσει στοιχεία από την εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Προαστιακού, ώστε να μελετήσει και να διαπιστώσει αν ισχύουν όλα όσα καταγέλλονται από τους εργαζόμενους στον Σιδηρόδρομο.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί, αν και από ποια πρόσωπα έχει ενδεχομένως διαπραχθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς.

LMLM

LM