Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-08-2023 10:13

Ισπανία: Πρόεδρος της Βουλής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ισπανία: Πρόεδρος της Βουλής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η σοσιαλίστρια υποψήφια, Francina Armengol, κέρδισε από την πρώτη ψηφοφορία- Οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν με τους Καταλανούς αυτονομιστές παρέχοντας ανταλλάγματα

Η πρώην πρόεδρος των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος του ισπανικού Κογκρέσου και μάλιστα από την πρώτη ψηφοφορία.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου με τη νέα του σύνθεση, που προέκυψε από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, η προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε 178 ψήφους από το PSOE, το ακροαριστερό Σουμάρ, το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PVN), της Ρεπουμπλικανικής Αριστερά της Καταλονίας(ERC) και του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος, Junts.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε με το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν (Junts) το πρωί της Πέμπτης για να εξασφαλίσει την υποστήριξή των βουλευτών στην εκλεκτή του PSOE με αντάλλαγμα την προώθηση της χρήσης καταλανικών στο Κοινοβούλιο, την έρευνα για την υπόθεση Pegasus και το «τέλος της καταστολής» για το παράνομο δημοψήφισμα της 1-Ο.

H αντίπαλος της Armengol, Cuca Gamarra, συγκέντρωσε μόνο 139 ψήφους, από το Λαϊκό Κόμμα (PP), τη Λαϊκή Ένωση της Ναβαρραίας (UPN), και τον Συνασπισμό των Καναρίων Νήσων (CC).

Η ψηφοφορία για την προεδρία της ισπανικής βουλής θεωρείται κρίσιμης σημασίας, όχι διότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι το τρίτο πρόσωπο της πολιτειακής ιεραρχίας, αλλά διότι το αποτέλεσμά της αποτελεί δείκτη για την πιθανότητα του Πέδρο Σάντσεθ να ηγηθεί της νέας ισπανικής κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το JxCat και συγκεκριμένα ο Κάρλες Πουτσντεμόν.

Οι εκλογές της 23ης Ιουλίου έδωσαν την νίκη στο Λαϊκό Κόμμα, αλλά με μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο, φέροντας ισόπαλα τα δύο πολιτικά μπλοκ, το μπλοκ του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της αριστεράς και το μπλοκ της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Η απροσδόκητη έκβαση των ισπανικών εκλογών καθιστά το JxCat τον πανίσχυρο ρυθμιστικό παράγοντα που θα κρίνει αν η Ισπανία θα κυβερνηθεί από τον υπό τον Σάντσεθ συνασπισμό ή θα αναγκασθεί να επιστρέψει στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για να πεισθούν οι επτά καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές να ψηφίσουν την Φρανθίνα Αρμεγκόλ έγιναν με άκρα μυστικότητα και διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.euronews

LMLM

LM