DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-01-2024 21:05

7.6'lık DEPREM oldu: Tsunami uyarısı sonrası binlerce kişi evlerini tahliye etti

7.6'lık DEPREM oldu: Tsunami uyarısı sonrası binlerce kişi evlerini tahliye etti

Japonya'nın batı kıyıları 7,6 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), sahil kentleri Ishikawa, Niigata ve Toyama için büyük tsunami uyarısında bulundu. Tsunami dalgalarının büyüklüğüne ilişkin uyarı zaman içerisinde düşürülse de binlerce kişi evlerini tahliye etti ve geceyi geçici barınma merkezlerinde geçiriyor.

Depremde bazı konutların çöktüğü ve enkaz altında kalanların olduğu biliniyor. Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshimasa Hayashi basına yaptığı açıklamada enkaz altında en az altı kişinin olduğunu söyledi.

Kyodo haber ajansı en az iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Can kaybının artabileceği belirtiliyor.

Yerel saatle 16:00'da meydana gelen depremin ardından büyüklüğü 3 ila 6,1 arasında değişen 60 kadar artçı sarsıntı yaşandı.

NHK'nin bildirdiğine göre, Wajima şehrinde itfaiye en az 30 binanın çöktüğünü bildirdi.

Deprem, Wajima'ya 500 km uzaklıktaki Tokyo'dan da hissedildi.

Ishikawa ve Toyama'da deprem nedeniyle elektrik kesildi.

Çöken binalara ilişkin çok sayıda bildirim olduğunu belirten Hayashi, yetkililerin hasarla ilgili bilgi toplamaya devam ettiğini vurguladı.

Depremi hemen ardından Ishikawa bölgesinin kıyı kesimindeki Noto Yarımadası'nda yaşayanlara "acilen yüksek yerlere gitmeleri" çağrısı yapıldı.

NHK kanalındaki yayında büyük harflerle "TAHLİYE EDİN" yazısı yazıldı ve bölge sakinleri kış koşullarına rağmen daha yüksek yerlere kaçmaya çağrıldı.

İlerleyen saatlerde Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tsunami uyarısının derecesini düşürdü ve en fazla bir metreyi bulan dalgaların beklendiğini açıkladı. İlk uyarıda dalgaların beş metreyi bulabileceği belirtilmişti.

Rusya da Uzak Doğu şehirleri Vladivostok ve Nahodka için tsunami uyarısında bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre, JMA yetkilisi Toshihiro Shimoyama, gelecek günlerde daha güçlü depremlerin olabileceği konusunda uyardı.

Süren artçı depremler nedeniyle evlerine girmekten korkan binlerce kişinin geceyi geçici barınak haline getirilen yerlerde ya da dışarıda, sıfır derecenin altındaki soğukta geçirdiği belirtiliyor.

japonya

Son beş saat içinde, büyüklükleri 3.4 ile 7.6 arasında değişen yaklaşık 50 deprem yaşandı.

Japonya

Depremin ardından çok sayıda artçı şok meydana geldi

'Noto'da kaydedilen en büyük deprem'

Meteoroloji Müdürlüğü depremin, Noto'da bugüne kadar kaydedilenlerin en büyüğü olduğunu açıkladı. Kayıt tutulmaya 1885 yılında başlandı.

Bir kurum yetkilisi ayrıca yayınlanan tsunami uyarısının, Japonya'nın tarihindeki en güçlü depremlerden biriyle sarsıldığı Mart 2011'den bu yana yayınlanan en büyük tsunami uyarısı olduğunu söyledi.

Etkilenen bölgelerde heyelan ve yangın riskinin arttığı bildirildi.

AdminAdmin