Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-10-2023 08:52

Η διακοπή νερού και ρεύματος στη Γάζα δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Η διακοπή νερού και ρεύματος στη Γάζα δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Απέρριψε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ισραηλινος ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η διακοπή του νερού και του φυσικού αερίου στη Γάζα δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, απαντώντας στις δηλώσεις του Ισραήλ που το εφάρμοσε ως μέρος της απάντησής του στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχαν σε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής προσκλήθηκαν να παρευρεθούν, αλλά κανένας δεν συμφώνησε να είναι εκεί.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είπε ότι η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. «Το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή τα θύματα στη Γάζα αυξάνονται επίσης 150.00 είναι εσωτερικά διάσπαρτοι, και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τρομερή, επομένως θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερα. Όχι λιγότερα. Περισσότερα», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πηγές του Euronews, υπήρξε μεγάλη ένταση στη συνάντηση μετά από μια ανάρτηση στο Twitter τη Δευτέρα από τον Ούγγρο Επίτροπο της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι ο οποίος από μόνος του, σύμφωνα με την Κομισιόν, ανακοίνωσε το τέλος της παλαιστινιακής αναπτυξιακής βοήθειας.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από πολλά κράτη μέλη, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και το Βέλγιο, τα οποία είπαν ότι δεν είχε καμία εξουσία να το κάνει.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν επίσης κατηγορηματική στην υποστήριξή της προς το Ισραήλ.

«Συνέβαλε αρκετά στη διατήρηση αυτής της εξαιρετικά ισχυρής στάσης, λέγοντας βασικά, καλά, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε επίθεση, τα ισραηλινά εδάφη δέχθηκαν επίθεση, οπότε έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και αυτά τα δικαιώματα βασικά δεν θα είχαν κανέναν περιορισμό , ούτε καν βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου. Και αυτό φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άρθρο δύο, αξίες που συχνά κηρύττουμε σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στην έδρα Jean Monnet, του πανεπιστημίου HEC των Παρισίων.

Η έκτακτη βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη δεν έχει ανασταλεί, αλλά κάποια αναπτυξιακή βοήθεια βρίσκεται υπό εξέταση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζει τη συνέχιση της βοήθειας προς την Παλαιστίνη.

**Επείγουσα η ανάγκη πολιτικής επίλυσης της κρίσης λέει η ΕΕ
**

Βαθιά ανησυχία για τις «σοβαρές εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Γκάζα», εκφράζεται στα Συμπεράσματα της Υπουργικής Συνόδου μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσκάτ. 

Επίσης, καταδικάζονται όλες οι επιθέσεις κατά αμάχων και απευθύνεται έκκληση για την προστασία τους, υπενθυμίζοντας στα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει των οικουμενικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 

Επιπροσθέτως, καλούνται για αυτοσυγκράτηση, απελευθέρωση των ομήρων και να παρέχουν την πρόσβαση σε φαγητό, νερό, φάρμακα, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη πολιτικής επίλυσης της κρίσης για την αποφυγή επανάληψης του φαύλου κύκλου βίας.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως η Υπουργική Σύνοδος μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αποδοκιμάζει τη βία και καλεί σε αυτοσυγκράτηση και ηρεμία όλες τις πλευρές, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Απέρριψε πρόσκληση της ΕΕ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν απέρριψε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που γίνεται σήμερα, τόνισαν πηγές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.

«_Την ώρα που θάβουμε τους νεκρούς μας και πολεμούμε την εγκληματική τρομοκρατία, όταν ο κόσμος υποστηρίζει ξεκάθαρα το Ισραήλ, δεν υπάρχει χώρος για ισορροπίες και θεωρητικές συζητήσεις, παρά μόνο ένας αποφασιστικός και ανένδοτος πόλεμος κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας_», τόνισε μια πηγή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, σε μια ένδειξη ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στον πόλεμο που κήρυξε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και όχι σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο Κοέν θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι ο Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεκλήθη εκτάκτως μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Διευκρινίσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ

O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε σήμερα με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter), ότι αναστέλλονται άμεσα όλες οι πληρωμές προς τους Παλαιστίνιους, «δεν ήταν προϊόν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στην Παλαιστίνη, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι πλέον θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει από την Επιτροπή «πολύ γρήγορα», αλλά εν τω μεταξύ δεν θα ανασταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ούτως ή άλλως δεν προβλεπόταν κάποια σχετική πληρωμή αυτό το διάστημα.

Η ΕΕ είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής των Παλαιστινίων, σχεδιάζοντας περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2024 για τη χρηματοδότηση έργων, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ειδικότερα, για την περίοδο 2021-2023 , η ΕΕ χρηματοδοτεί την Παλαιστίνη με περίπου 691 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 2021 η ΕΕ διέθεσε 316 εκατομμύρια ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και για άλλα προγράμματα, το 2022, διατέθηκαν 283 εκατομμύρια ευρώ και το 2023, προβλέπονται 82 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της διάθεσης άλλων 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη φέτος ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ, η οποία δεν θα επηρεαστεί.

euronews

LMLM

LM