Ελληνικά
Giriş Tarihi : 15-08-2023 10:41

Γκιουλέρ: Περιμένω τον Δένδια στην Τουρκία μετά τον Αύγουστο

Γκιουλέρ: Περιμένω τον Δένδια στην Τουρκία μετά τον Αύγουστο

Στις ελληνοτουρκικά, την υπόθεση σχετικά τον εκσυγχρονσμό και την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, τις δραστηριότητες στη Λιβύη, καθώς και τις σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και την εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι είχε μια εγκάρδια και σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο Βίλνιους. Σημείωσε μάλιστα πως ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις σεσμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία. Μπορούμε να τις επισκεφθούμε μετά τον Αύγουστο, σημείωσε.

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης αναβάθμισης και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε πως η διαδικασία έχει εκκινήσει και βαίνει ως επί το πλείστον θετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο αίτημα της Αγκυρας, τόνισε ωστόσο πως υπάρχει μια διαδικασία στο Κογκρέσο. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν αποδέχεται τη σύνδεση της πώλησης F-16 στην Αγκυρα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα: Εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρό μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι. Συγκεκριμένα η βοήθεια της Ελλάδας προς εμάς κατά τη διάρκεια του σεισμού, στη συνέχεια εκείνο το θλιβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και ό,τι κάναμε. Στη συνέχεια στείλαμε δύο αεροπλάνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο. Αυτά βελτιώνουν τη θετική ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινωνίες, οι δύο ένοπλες δυνάμεις χωρίς να αγγιχθούν τα γνωστά προβλήματα), και οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024.

Ο Ελληνας ΥΕΘΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή. Μπορούμε να την επισκεφθούμε μαζί μετά τον Αύγουστο. Η συνάντησή μας με τον κ. Δένδια στο Βίλνιους ήταν πολύ εγκάρδια, πολύ χαλαρή, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα.

Για το τουρκικό αίτημα στις ΗΠΑ σχετικά με τα F-16: Οπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 νέα F-16 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε και βαίνει ως επί το πλείστον θετικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θέλει να τα δώσει. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία στο Κογκρέσο. Αν και δεν το αποδεχόμαστε, είναι γνωστό ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ τείνουν να συνδέουν την πώληση των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό δεν εκφράζεται ανοιχτά. Δηλώνουμε πάντα ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και εκφράζουμε ότι αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Για τις δραστηριότητες στη Λιβύη: Η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνες στις δύσκολες στιγμές τους τις φιλικές και αδελφικές χώρες με τις οποίες διατηρεί ιστορικές σχέσεις και στάθηκε πάντα στο πλευρό τους. Καμία χώρα, καμία φίλη και αδελφή μας δεν μπορεί να πει: "Περιμέναμε πολύ και η Τουρκία δεν ήρθε όταν είχαμε μεγάλη ανάγκη σε μια κατάσταση". Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα. Πήγαμε στη Λιβύη με επιστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ νόμιμης κυβέρνησης εκεί. Πέντε χώρες προσκλήθηκαν και μόνο εμείς ανταποκριθήκαμε θετικά και είπαμε ότι θα έρθουμε. Ο πρόεδρός μας έδειξε μεγάλη ηγετική ικανότητα και είπε ότι θα έρθουμε αμέσως. Με τον ίδιο τρόπο, είπε "θα είμαστε μαζί σας στο Αζερμπαϊτζάν" και άλλαξε την πορεία του πολέμου.

Αν είχαμε πάει στη Λιβύη αργά, ίσως η Τρίπολη να είχε πέσει. Όλοι ήταν στην άλλη πλευρά εκτός από εμάς. Στο τέλος, με τις προσπάθειές μας επετεύχθη ισορροπία.

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει λύση εκεί χωρίς την Τουρκία. Γιατί όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο είναι οι άλλες χώρες εκεί. Αλλά η Τουρκία δεν έχει τέτοια έγνοια. Συνεχίζουμε να διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητές μας εκεί με το σύνθημα ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο στρατό. Έχουμε πέντε εκπαιδευτικά κέντρα στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της παροχής συμβουλών και εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες της Δύσης, δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης. Επιπλέον, ιδρύθηκαν εκεί σχολές δοκίμων. Σε αυτά τα σχολεία, οι Λίβυοι στρατιώτες λαμβάνουν εκπαίδευση στα αραβικά και τα τουρκικά. Οι σχέσεις με την Ανατολή αναπτύσσονται επίσης σταδιακά. Θεού θέλοντος, στο μέλλον, σε μια ενιαία Λιβύη, οι άνθρωποι εκεί θα ζουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι θα μπορέσουν επίσης να φτάσουν στις μέρες που περιμένουν.

Παρόλο που ορισμένοι στη Λιβύη αντιτάχθηκαν αρχικά στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, στην πραγματικότητα προσέφεραν στη Λιβύη ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Για τη συνάντηση με τον υπ. Αμυνας του Ισραήλ: Επικoινωνήσαμε για να συγχαρούμε ο ένας τον άλλον ως δύο νεοδιορισθέντες υπουργοί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τον Τ. Ερντογάν, αλλά αισθάνθηκε μια αδιαθεσία. Θα συναντηθούμε, όταν η ηγεσία του Ισραήλ επισκεφθεί την Τουρκία.

Για τις σχέσεις με την Αίγυπτο: Ειλικρινά, δεν έχουμε χάσει πολύ χρόνο όσον αφορά την Αίγυπτο. Στέλνουμε προσωπικό εκεί κάθε χρόνο για μαθήματα αραβικών, δεν έχει διακοπεί αυτό. Εχουμε κι έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο μπορούν να βελτιωθούν πολύ γρήγορα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

LMLM

LM