Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-11-2023 15:35

Συσκευή χειρός που “καταλαβαίνει” εάν το ψάρι είναι φρέσκο

Συσκευή χειρός που “καταλαβαίνει” εάν το ψάρι είναι φρέσκο

Εύχρηστη συσκευή χειρός που “καταλαβαίνει” αν και πόσο φρέσκο είναι το ψάρι – Ιδανική για σουπερμάρκετ και εστιατόρια.

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι. Συνήθως χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας, όραση, όσφρηση και την αφή. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, «παχουλά» και γυαλιστερά, όχι βυθισμένα ή θολά, η οσμή τους να παραπέμπει σε μεταλλικό νερό ή ακόμα και σαν αγγούρι, όταν το πιέσετε, η σάρκα πρέπει να είναι ελαστική στο άγγιγμα και να επανέρχεται άμεσα και, τα βράγχια είναι έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Όλα τα παραπάνω όμως, είναι σχετικά και σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν από τους λιανοπωλητές σε όλα τα ψάρια που διαθέτουν προς πώληση, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι προσφέρουν το πιο φρέσκο προϊόν στους πελάτες τους.

Το πρόβλημα αυτό έλυσε η εταιρεία Assurant Innovations που δημιούργησε συσκευές χειρός που μετρούν την φρεσκάδα των ψαριών σε δευτερόλεπτα με απόλυτη ακρίβεια και χωρίς να καταστρέφεται το ψάρι. Η συσκευή έχει το μέγεθος ενός smartphone, είναι εύχρηστη, αδιάβροχη και ο κάθε εργαζόμενος σε σουπερμάρκετ ή εστιατόριο μπορεί να μετρήσει αμέσως, χωρίς ειδική εκπαίδευση.

Η συσκευή εκτός από λιανοπωλητές και εστιατόρια, χρησιμοποιείται επίσης σε ερευνητικά προγράμματα, σε Τουρνουά ψαρέματος, σε εστιατόρια για να διασφαλιστεί ότι τα θαλασσινά που λαμβάνονται από τους προμηθευτές πληρούν το συμφωνημένο επίπεδο ποιότητας. Ο μετρητής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατεψυγμένα ψάρια, μόνο όταν έχουν αποψυχθεί.

Πως λειτουργεί

Ο μετρητής φρεσκάδας ψαριών (Torrymeter) μετράει τη φρεσκάδα των ψαριών με βάση έναν Οργανοληπτικό χάρτη που παρέχει μια κλίμακα φρεσκάδας ψαριών από το 0 έως το 18, με το 18 να είναι το πιο φρέσκο.

Οι αισθητήρες εκπέμπουν ένα μικρό ρεύμα στα ψάρια και υπολογίζουν μια τάση. Η γωνία φάσης μεταξύ του ρεύματος και της τάσης μετράται και στη συνέχεια μετατρέπεται για να παρέχει μια εύκολα κατανοητή κλίμακα από 0 έως 18.

Η κλίμακα φρεσκάδας των ψαριών μετριέται από την αγωγιμότητα, την χωρητικότητα και τον παράγοντα q της δομής της σάρκας και των μυών του ψαριού. Καθώς το ψάρι χαλάει και αυξάνεται η βακτηριολογική δραστηριότητα, υπάρχει μια ανακατανομή των ενδοκυτταρικών και εξωκυτταρικών ηλεκτρολυτών. Αυτή η ανακατανομή αλλάζει την χωρητικότητα και την αντίσταση της δομής της σάρκας και των μυών. Αυτές οι αλλαγές στην τιμή του επιτρέπουν να μετράει τη φρεσκάδα των ψαριών.

Βαθμολογία φρεσκάδας Μέρες μετά τη σύλληψη Σχόλιο
14 έως 18 0 έως 2 ημέρες Πολύ φρέσκο
12 έως 13 2 με 4 ημέρες Φρέσκο
10 έως 11 5 έως 7 ημέρες Ουδέτερο με κάποια μυρωδιά
7 έως 9 7 έως 14 ημέρες Ουδέτερο με κάποια μυρωδιά
5 έως 7 14 έως 16 ημέρες Όχι βαθμολογημένο, σχεδόν χαλασμένο
3 έως 4 16 έως 18 ημέρες Μη βρώσιμο & χαλασμένο
0 έως 2 18 ημέρες ή περισσότερο Μη βρώσιμο & χαλασμένο

 

https://cibum.gr/nea/poso-fresko-einai-to-psari-sas/?fbclid=IwAR097Zo0JPzf451Uf_u4yLCdiaU57w7jzT3zbxkuC84kYguu6_YbW8g4Kt0

LMLM

LM