Avrupa
Giriş Tarihi : 08-12-2023 11:17

AB'den Ermenistan ve Azerbaycan açıklaması: 'ileriye dönük büyük bir adım'

AB'den Ermenistan ve Azerbaycan açıklaması: 'ileriye dönük büyük bir adım'

Yakın gelecekte alınacak güven arttırıcı önlemlerin görüşülmeye devam edeceğini bildiren taraflar, uluslararası toplumdan destek isteneceğini de kaydederken Avrupa Birliği gelişmeleri "ileriye dönük büyük bir adım" olarak değerlendirdi.

Ermenistan ve Azerbaycan Dağlık Karabağ konusunda "somut güven arttırıcı önlemler" almayı taahhüt etti ve "ilişkilerini normalleştirme ve bir barış anlaşması imzalama niyetlerini" yeniden teyit etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ofisleri arasında yapılan görüşmelerin ardından Bakü ve Erivan'ın yayınladığı ortak açıklamada iki Azeri askerin serbest bırakılması karşılığında 32 Ermeni savaş esirinin salıverilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığı bildirildi.

"Büyük bir ilerleme"

"Yakın gelecekte alınacak güven arttırıcı önlemlerin görüşülmeye devam edeceğini bildiren taraflar, uluslararası toplumdan destek isteneceğini de kaydederken Avrupa Birliği gelişmeleri "ileriye dönük büyük bir adım" olarak değerlendirdi.

"Bugün kaydedilen ilerleme önemli bir adımdır. Şimdi liderleri Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşmasını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmaya çağırıyorum." diyen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, X platformu (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Açıklanan ortak deklarasyonu ve mahkumların serbest bırakılmasını ileriye doğru atılmış büyük bir adım ve siyasi diyalogda eşi benzeri görülmemiş bir açılım olarak nitelendiriyorum." dedi.

Azerbaycan, 30 yıldır krizin devam ettiği Dağlık Karabağ'a yönelik eylül ayındaki son operasyonunda Ermenistan'a karşı ezici bir üstünlük sağladı. Bölgedeki Ermeni ayrılıkçı güçler, silahlarını bırakmayı kabul etti. 

Bölgedeki Ermeni nüfusun neredeyse tamamı, topraklarını terk ederek Ermenistan'a göçtü. 

Fakat iki ülke arasındaki sınırda hala düzenli olarak çatışmalar meydana geliyor. Örneğin Ermenistan geçen pazartesi bir askerinin Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesi sınırı yakınlarında öldürüldüğünü iddia etti.

euronews

LMLM

LM