SAĞLIK
Giriş Tarihi : 06-10-2023 11:57   Güncelleme : 06-10-2023 12:06

Ayaklarınızdaki bu değişim kalp hastalığı belirtisi olabilir.

Ayaklarınızdaki bu değişim kalp hastalığı belirtisi olabilir.

Ayak parmaklarınızda meydana gelen bazı değişiklikler ve hisler, vücudunuzun genel sağlık durumu hakkında ipuçları verir. Alışık olmadığınız görüntülerin ortaya çıkması, yüksek kolesterolden kalp krizine kadar ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ayaklarınızdaki bu değişiklikleri önceden fark edip önlemler almak, ciddi hastalıklardan kurtarabilir. İşte ayakta meydana gelen değişimlerin habercisi olduğu hastalıklar…

Ayaklarınızın görüntüsünde alışık olmadığınız görüntüler varsa ya da bacak ve kalçanızda ağrılar hissediyosanız yüksek kolesterolden kalp krizine kadar çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle ayaklarınızdaki farklılıkların bazı hastalıkların belirtileri olabileceğini bilmeli ve ihmal etmeden bir uzmana danışmalısınız.

KALP HASTALIĞI
Ayaklarınızın üzerinde yer alan kılların birdenbire azalması, periferik arter hastalığının belirtilerinden birisi olabilir. Arter hastalığı ise kalp hastalığına işaret edebilir. Alt bacaklar ve ayaklarda soğukluk hissi olması, bacaklarda uyuşukluk hissetme, kalça ve bacaklarda ağrı veren kramplar ve bacakların parlak görünümü olması bu durumun diğer semptomları arasında yer alır.

DİYABET
Eğer ayağınızda uzun süredir iyileşmeyen yara varsa bu durum diyabete işaret edebilir. Nöropati isimli komplikasyon, sinirlerin hasar görmesine neden olarak kişinin ayaklarındaki hissiyatı kaybetmeye başlamasına denilir. Yapılan bir araştırmaya göre, bu durumda olan kişilerin yüzde beşinde ayak ülseri görülebilir. Bu kişiler, kolayca enfeksiyon kapabilecekleri için bu yaraları yüzünden yüzde biri çeşitli ameliyatlar olma durumunda kalırlar ya da tedavi amaçlı organları kesilebilir. Normalden daha fazla idrara çıkma, sürekli susama, bulanık görme ve yorgunluk diyabetin diğer belirtileridir.

HİPOTİROİDİZM
Ayakların üşümesi, hipotiroidizm isimli tiroid rahatsızlığının belirtilerinden birisi olabilir. Bu durum, tiroidin yeterli hormon üretmemesi sonucunda oluşabilir. Vücuttaki pek çok fonksiyonun yavaşlamasına ve yağ işleme şeklinin değişmesine yol açabilir. Bu yüzden tiroid sorununa, yüksek kolesterole ve arter tıkanıklığına neden olabilir. Anjina isimli göğüste oluşan ağrı ve sıkışma hissi ile kalp krizine yol açabilir. Yorgun hissetme, kabızlık, depresyon, kilo alma ve kas krampları hipotiroidizmin yaygın semptomları arasında yer alır.

cnnturk

LMLM

LM