Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-01-2023 11:08

Ιταλία: Κρεμαστή γέφυρα με τη Σικελία θέλει η Μελόνι

Ιταλία: Κρεμαστή γέφυρα με τη Σικελία θέλει η Μελόνι

Στην καρδιά της υποβαθμισμένης πόλης Μεσίνα βρίσκεται ο σταθμός Caronte & Tourist Ferry, όπου αυτοκίνητα, πούλμαν και φορτηγά επιβιβάζονται σε μικρά πλοία για την 20λεπτη διαδρομή από το νησί της Σικελίας προς την ιταλική ενδοχώρα.

Εκτός από τις δαπανηρές πτήσεις, τα φέρι μποτ είναι ο μόνος τρόπος για τους Σικελούς και τα εμπορεύματά τους να φθάσουν στην ηπειρωτική χώρα, μια εξάρτηση που συμβάλλει στην αίσθηση απομόνωσης και παραμέλησης μιας από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο νέος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας ελπίζει να αναζωογονήσει την τύχη της Σικελίας αναβιώνοντας τα εγκαταλελειμμένα σχέδια για μια γέφυρα στο στενό της Μεσίνα, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί την έντονα αμφιλεγόμενη γέφυρα το κλειδί για την ενίσχυση της επιρροής της Ιταλίας στη Μεσόγειο και την ενίσχυση της χώρας ως πύλης προς την Αφρική.

Η γέφυρα βρισκόταν στο στάδιο του σχεδιασμού εδώ και δεκαετίες, αλλά το έργο φάνηκε να ακυρώνεται οριστικά το 2013, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκλεισε την εταιρεία που θα επέβλεπε την κατασκευή.

Επιπλέον, ανησυχίες ότι η μαφία θα μπορούσε να διεισδύσει στο έργο δυσκόλεψαν περαιτέρω την κατάσταση, ιδίως αφότου διαπιστώθηκε ότι μια ελεγχόμενη από τη μαφία επιχείρηση προσπάθησε να υποβάλει προσφορά για μέρος της σύμβασης.

Στο προτεινόμενο σχέδιο, η κρεμαστή γέφυρα θα έχει μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων και η απόσταση από το ένα στήριγμα στο άλλο θα είναι 3,3 χιλιόμετρα. Αυτό θα την καταστήσει παγκόσμια πρωταθλήτρια στο είδος της, καθώς η αντίστοιχη απόσταση στην κρεμαστή γέφυρα του Τσανάκαλε στον Βόσπορο, που κατέχει τώρα το ρεκόρ, είναι 2,023 χιλιόμετρα.

Η κατασκευή θα έχει μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων και αναμένεται να αναζωογονήσει τον Νότο.

Οι επικριτές

Οι επικριτές του έργου, το οποίο ως ιδέα χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια σπατάλη δημόσιου χρήματος, ενώ ομάδες οικολόγων ισχυρίζονται πως η κατασκευή της γέφυρας θα διαταράξει το τοπικό οικοσύστημα και θα αλλοιώσει το τοπίο.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί θεωρούν πως το έργο θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς φορτηγά πλοία που έρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ θα μπορούν να ξεφορτώνουν στη νότια Σικελία και το φορτίο να μεταφέρεται στην ενδοχώρα με τρένα, εξέλιξη που θα μειώσει τις διαδρομές των πλοίων στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Νέλο Μουσουμέτσι δήλωσε ότι η ταχύτερη διακίνηση αγαθών από τη Σικελία προς την ηπειρωτική χώρα με μια νέα γέφυρα θα φέρει μια νέα ελπίδα στην ευρισκόμενη σε μαρασμό νότια Ιταλία.

Ο στόχος είναι να γίνει η νότια Ιταλία μια πραγματική πλατφόρμα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε. Η δημιουργία αυτής της μεγάλης υποδομής είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να εξασφαλίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

kathimerini

LMLM

LM