Avrupa
Giriş Tarihi : 08-06-2023 09:09

Balina boğuldu, deney durduruldu

Balina boğuldu, deney durduruldu

Norveç'te bir deneyde kullanılan balinaların ölmesi üzerine hayvan hakkı savunucuları projenin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Norveç Savunma Enstitüsü (FFI) tarafından 2021'den bu yana yürütülen bir proje kapsamında her yaz Lofoten takımadalarında mink balinaları yakalanarak bazı duyma testlerinden geçirildikten sonra doğaya salınıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Memelileri Vakfı ile işbirliği içinde yürütülen deneyler insanların okyanuslarda yaptığı gürültüye sınır getirmek için ne ölçüde gürültüye izin verilebileceği konusunda bilgi toplamayı amaçlıyor. 

Ancak proje hayvan hakkı savunucuları ve bazı bilim insanları tarafından tehlikeli olarak niteleniyor. Nitekim, projeye eleştiri yöneltenler haklı çıktı.

FFI 2 Haziran gecesinde bir balinanın öldüğünü duyurdu. Olaydan kötü hava koşullarını sorumlu tutan enstitü, balinaların tutulduğu alanı çevreleyen ipin koptuğunu ve balinanın buna dolanarak boğulduğunu bildirdi.

Olayın projenin resmi başlama tarihinden önce yaşanması dikkat çekti. Olayın araştırılması ve alanda tamirat yapılması için proje durduruldu.

"Hayvanların sağlığı bu deneyin öncelikli amacı"

Projenin önümüzdeki günlerde yeniden başlamasını umut ettiğini belirten FFI baş araştırmacısı Petter Kvadsheim, "Bu konuda çalışmayı sürdüreceğiz. Hayvanların sağlığı bu deneyin öncelikli amacı." diye konuştu.

Daha önce böyle bir deneyin yapılmadığını ve beklenmedik şeylerin ortaya çıkabileceğini belirten Kvadsheim, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada deneyi tamamlamak için çok az sayıda balinaya ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Ancak hayvan hakkı savunucuları deneyin tamamen sona erdirilmesini istiyor.

"Proje tamamen bitirilsin"

Proje ilk başladığında bir balina deney alanına girdikten sonra kaçmış, 2022'de ise yakalanan balina, stres belirtileri göstermesi üzerine derhal serbest bırakılmıştı. 2023'te henüz proje başlamadan bir balinanın öldüğü haberi projenin sürdürülebilirliğini şüpheye düşürmüş durumda.

ABD Hayvan Refahı Enstitüsü olay üzerine yaptığı açıklamada "Araştırmacılar üç yıldır veri toplayamadı, birkaç balinayı büyük ağlarla çevrili alanlara kapatarak strese soktu ve şimdi de birinin ölümüne yol açtı." diyerek Amerikalı ve Norveçli yetkililere projenin tamamen bitirilmesi çağrısında bulundu.

Projenin başladığı 2021'de 50 uluslararası bilim insanı Norveç hükümetine bir yazı göndererek deneyi protesto etmişti.

İngiltere merkezli Balina ve Yunus Koruma Derneği sözcüsü Danny Groves bu yazıya atıfta bulunarak "Bu acımasız ve anlamsız deneylerin balinaların öldürülmesine yol açacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk ve bu zavallı minkin daha deneyler başlamadan ölmüş olması ne yazık ki ironik." dedi ve ekledi:

"Hiçbir balina kafese kapatılmamalı ve derisinin altına elektrotlar yerleştirilmemeli. Bu deneyler temelli olarak durdurulmalı".euronews

LMLM

LM