İspanya'da yayılmaya devam eden Batı Nil virüsü, özellikle ülkenin güneyindekiler için büyük bir tehdit haline gelmiş durumda.
Antonio'nun 86 yaşındaki annesinin sağlığı, bu yaz bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar iyiydi ancak genel bir halsizlik olarak başlayan durum giderek kötüleşti.
Oğlu Antonio Pineda, "Şiddetli bir baş ağrısı vardı, kusuyordu, sayıklamaya başladı ve yürümekte zorlanıyordu," dedi.
İspanya'nın Sevilla kentindeki Virgen del Rocio hastanesine yatırıldı ancak birkaç gün sonra öldü. Kısa süre sonra Batı Nil virüsü hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.
Bu, yeni bir hastalık değil. İlk vaka 1937'de Uganda'da tespit edildi, ancak o zamandan beri dünya çapında binlerce vaka kaydedildi ve her yıl daha fazlası kaydediliyor.
Vakaların yüzde 80'inde virüs neredeyse hiç belirtiye neden olmayıp basit bir soğuk algınlığı gibi geçiyor. Bununla birlikte, virüse yakalananların yüzde 1'i ölmekte.
İspanya'nın ulusal araştırma konseyi CSIC'de araştırmacı olan Jordi Figuerola, "Daha önce herhangi bir rahatsızlığı olmayan ve ciddi enfeksiyon geçiren az sayıda genç insan var ve bunun nedenini hala bilmiyoruz," dedi.
Virüsün şimdiye kadar 16 Avrupa ülkesinde görüldüğü rapor edildi. İtalya 331 enfekte ve 13 ölümle genel olarak en yüksek vaka oranına sahip. Ancak en yüksek ölüm oranına sahip ülke 25 ölü ve 162 kayıtlı vaka ile Yunanistan.
Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı içerisinde altı kişide Batı Nil Virüsü tespit edildiğini açıklamıştı.
İspanya, 71 teyit edilmiş vaka ve yedi ölümle Avrupa'da virüsten en çok etkilenen üçüncü ülke konumunda. En son vaka geçtiğimiz hafta Sevilla'nın Mairena del Aljarafe kasabasında görüldü.
Virüsün insanlarda en yoğun görüldüğü yer ise İspanya'nın bu güney eyaleti. La Puebla del Rio gibi kasabalarda akşam karanlığında sokaklar neredeyse bomboş oluyor.
Aşının bulunması yıllar sürebilir
Şimdiye kadar sivrisinekler İspanya'da sadece yaz sıcağıyla birlikte gelen önemsiz bir konu olarak görülüyordu. Ancak Batı Nil virüsünün yayılması, sinekleri güneylilerin korku içinde yaşamasına neden olan bir tehdide dönüştürdü.
İspanya'nın Batı Nil virüsü karşıtı platformunun sözcüsü Juan Jose Sanchez Silva, "Kapalı evler ve pencerelerdeki perdelerle günlük yaşamımızı şartlandırdı" dedi.
Geçtiğimiz haftalarda Sevilla bölgesindeki mahalleler, virüsün hastalarda daha hızlı tespit edilmesini ve yetkililerin konuyla daha hızlı ilgilenmesini sağlayacak önlemler için sokak gösterileri düzenledi. Ayrıca hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesini de talep ediyorlar.
Barselona'daki bilim insanları şu anda bu konuyu araştırıyor. Biyolog Jorge Carrillo, IrsiCaixa araştırma vakfında LWNVIVAT Batı Nil immünoloji projesini yönetiyor.
Geçen yıl Avrupa Birliği'nden (AB) 5 milyon eurodan fazla fon alan projede birçok Avrupa ülkesi yer alıyor.
Şu anda araştırma ilk aşamalarında ve Carrillo sonuçların ortaya çıkmasının üç ila sekiz yıl almasını bekliyor.
euronews