Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-02-2024 12:55

Απεργιακός ξεσηκωμός με επίκεντρο την επέτειο του εγκλήματος στα Τέμπη

Απεργιακός ξεσηκωμός με επίκεντρο την επέτειο του εγκλήματος στα Τέμπη

24ωρη πανελλαδική απεργία από ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες. Στους δρόμους επίσης φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί. Χειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κοινό αίτημα η απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των 57 θυμάτων στα Τέμπη. Ακρίβεια, υποβάθμιση ΕΣΥ και ιδιωτικά ΑΕΙ βγάζουν στο δρόμο χιλιάδες κόσμου.

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση αναμένεται να στείλουν αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, χιλιάδες κόσμου, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους απ' το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, εργαζόμενοι, φοιτητές, σωματεία και οργανώσεις ενώνουν τις φωνές τους για απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των 57 θυμάτων, καλύτερους μισθούς για καταπολέμηση της ακρίβειας και δημόσια δωρεάν παιδεία.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στο δημόσιο και καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα». 

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. Προπύλαια έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ, που κάλεσε όλα τα εργατικά σωματεία να συμμετέχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

«Τώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια, τώρα είναι η ώρα και η ανάγκη για να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή και στους χώρους δουλειάς.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Χειρόφρενο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εκτός των λεωφορείων και των τρόλεϊ που θα κινηθούν το διάστημα 9 π.μ. με 9 μ.μ. τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα κινηθούν αύριο, Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα συμμετέχουν στην απεργία.

Ακινητοποιημένοι και οι συρμοί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Επίσης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, ενώ για δεύτερη ημέρα θα μείνει χωρίς ταξί η Αθήνα, λόγω της 48ωρης απεργίας του ΣΑΤΑ.

Απ' την απεργία δεν θα επηρεαστούν τελικά οι αερομεταφορές, καθώς κρίθηκε παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η ΕΕΕΚΕ σεβόμενη τη δικαστική απόφαση του πρωτοδικείου αποσύρει το κάλεσμα στα μέλη της για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: «Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί, ωστόσο, η επιλογή της ηγεσίας της ΥΠΑ και του Υπουργείου
Υποδομών και Μεταφορών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία αυτή, απεργία που συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση δείχνοντας πρωτοφανή αναλγησία, προσέφυγε προκειμένου να απαγορεύσει στους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε μία τόσο σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, την ώρα που υφίστανται κρίσιμα προβλήματα στον χώρο των αερομεταφορών, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό ακούστηκε μέσα στη Βουλή η έκκληση να αποφευχθούν «αεροπορικά» Τέμπη. Αξίζει να
σημειωθεί εδώ, ότι ουσιαστικά έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της απεργίας από τον κλάδο μας, παρά την απόλυτη συμμόρφωση της Ένωσής μας στις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο Ν. 4808/2021 σχετικά με την απεργία».

Απεργία και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και συνολικά οι υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ), που ζητούν τη στήριξη του ΕΣΥ, δημόσια και δωρεάν υγεία και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών.

Στο συλλαλητήριο θα δώσει ιδιαίτερα δυναμικό «παρών» ο κόσμος της εκπαίδευσης, που διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν ραντεβού στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από τον απαράδεκτο θάνατο 57 συμπολιτών μας στα Τέμπη που συγκλόνισε τον ελληνικό λαό κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

«Η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, τη λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, το δικαίωμα στους αγώνες, την ύπαρξη των σωματείων και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, χτίζοντας την κοινωνία του άκρατου ατομικού ανταγωνισμού, της ανεξέλεγκτης αθέμιτης κερδοφορίας των «συμφερόντων», στηριγμένη στον φόβο και την επιβολή

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ.

►Στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα Τέμπη συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ, προκήρυξαν στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα.

efsyn.gr

LMLM

LM