Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-05-2023 11:56

Πάπας Φραγκίσκος: Μην κλείνετε την πόρτα στους ξένους ή σε όσους διαφέρουν από εμάς

Πάπας Φραγκίσκος: Μην κλείνετε την πόρτα στους ξένους ή σε όσους διαφέρουν από εμάς

Έκκληση του Ποντίφικα, παρουσία του Βίκτορ Όρμπαν, να μην κλείνουν οι πόρτες «στους αδικημένους και εκείνους που υποφέρουν» - Τι είπε για την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε υπαίθρια Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους κόσμου στην Βουδαπέστη χοροστάτησε την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε τους Ούγγρους να μην κλείνουν την πόρτα στους μετανάστες και σε όσους είναι «ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς», μήνυμα που έρχεται σε αντίθεση με την αντιμεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Για να δουν τον Πάπα κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Βουδαπέστη και γύρω από αυτό.

Ο πάπας προειδοποίησε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της επίσκεψής του κατά του κινδύνου που ενέχει η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι κλειστές πόρτες είναι κάτι επώδυνο και αντίθετες με το κήρυγμα του Ιησού.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, θεωρεί εαυτόν προστάτη των χριστιανικών αξιών. Έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα του να μετατραπεί σε μια «χώρα μεταναστών», όπως ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κήρυγμά του ο 86χρονος Φραγκίσκος είπε ότι, αν οι Ούγγροι θέλουν να ακολουθήσουν τον Ιησού, πρέπει να αποφύγουν «τις κλειστές πόρτες του ατομικισμού μας εν μέσω μιας κοινωνίας με αυξανόμενη απομόνωση, τις κλειστές πόρτες της αδιαφορίας μας προς τους αδικημένους και εκείνους που υποφέρουν, τις πόρτες που κλείνουμε σε εκείνους που είναι ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς, στους μετανάστες ή στους φτωχούς».

Ο Πάπας πιστεύει ότι οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να ενσωματώνονται στην κοινωνία, επειδή μπορούν να εμπλουτίσουν πολιτισμικά τις χώρες που τους φιλοξενούν και να ενισχύσουν τους μειούμενους πληθυσμούς της Ευρώπης. Πιστεύει ότι, ενώ οι χώρες έχουν δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, οι μετανάστες θα πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών. Η κυβέρνησή του έχει υψώσει φράχτη στο σύνορο με τη Σερβία για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες.

Στο κήρυγμά του ο Φραγκίσκος μίλησε για τις «κλειστές πόρτες προς τον κόσμο».

Μετά τη θεία λειτουργία, ο Ποντίφικας απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, όπως συνηθίζει, και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, που βρίσκεται στο ανατολικό σύνορο της Ουγγαρίας. Προσευχήθηκε εξάλλου για το καλό τόσο του ουκρανικού όσο και του ρωσικού λαού. «Μέσα στις καρδιές των λαών και των αρχηγών τους βρίσκεται η επιθυμία να υπάρξει ειρήνη και να έχουν οι νεότερες γενιές ένα μέλλον με ελπιδα, όχι πόλεμο, ένα μέλλον γεμάτο λίκνα για μωρά και όχι τάφους, έναν κόσμο αδελφωμένο, όχι τείχη», κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η τριήμερη επίσκεψη του Φραγκίσκου είναι η πρώτη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

LMLM

LM