Avrupa
Giriş Tarihi : 01-06-2023 09:36

Berlin-Moskova diplomatik krizi

Berlin-Moskova diplomatik krizi

Moskova'nın nisan ayında Rusya'daki Alman personel varlığını 350 ile sınırlandırma kararının ardından Berlin yönetimi, ülkede bulunan 4 Rus başkonsolosluğunun kapatılmasını istedi

Berlin yönetimi, Rusya'dan yıl sonuna kadar Almanya'da bulunan 4 başkonsolosluğunu kapatmasını istedi.

Bu hamle, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya harekat başlatmasından bu yana Moskova ile Berlin arasındaki ilişkilerde yeni bir dip noktası anlamına geliyor. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, "Bizi bu duruma getiren Rus tarafının davranışlarıdır" dedi.

Burger, Moskova'nın nisan ayında Rusya'daki Alman personel varlığını 350 ile sınırlandırma kararı aldığını hatırlatarak, bu sayıya büyükelçilikte ve konsolosluklarda çalışanların yanı sıra Rusya'daki Alman okullarında ve Goethe Enstitüsü'nde çalışanların dahil olduğunu kaydetti. 

Burger, "Rus hükümetinin gerilimi tırmandırmaya yönelik bir adım attığını" vurgulayarak, bu gerekçesiz kararın, Alman hükümetini Rusya'daki tüm alanlarda önemli kesintiler yapmaya zorladığını belirtti.

Rusya'daki 3 Alman başkonsolosluğu kapatılacak

Alman hükümetinin, Rusya'da asgari düzeyde diplomatik varlığı sürdürmeyi hedeflediğini belirten Burger, Rusya'daki 3 Alman başkonsolosluğunun kasım sonuna kadar kapatılacağına işaret etti. Bu konsolosluklar Yekaterinburg, Novosibirsk ve Kaliningrad'da bulunuyor. 

Sözcü Burger, sadece Moskova'daki Alman Büyükelçiliğinin ve Saint Petersburg'daki başkonsolosluğunun hizmet vermeye devam edeceğini vurgulayarak, "Bu nedenle Almanya'da faaliyet gösteren 5 (Rus) başkonsolosluğundan 4'ünün faaliyet izninin geri alınmasına karar verdik." diye konuştu.

Burger, kararın, bugün Rusya Dışişleri Bakanlığına bildirildiği bilgisini paylaşarak, Rusya'dan bu yönde çalışmalarını ivedilikle başlatmasını ve en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar tamamlamasını talep ettiklerini kaydetti.

Sözcü Burger, Rusya'ya, Almanya'da büyükelçilik ve bir başkonsolosluk ile hizmet etmeye izin verileceğini sözlerine ekledi.euronews

LMLM

LM