Yunanistan
Giriş Tarihi : 02-11-2022 11:26

Bitmeyen trajedi; Evia adası açıklarında batan göçmen teknesindeki onlarca kişi kayıp

Bitmeyen trajedi; Evia adası açıklarında batan göçmen teknesindeki onlarca kişi kayıp

Türkiye'den yola çıkığı sanılan ve Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki ikinci büyük adası Evia açıklarında batan teknedeki onlarca kişi için arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Yunan sahil güvenlik birimleri sözcüsü, göçmen dolu olduğu sanılan teknenin batma sebebinin kötü hava koşulları olabileceğini açıkladı.

ERT'e konuşan sözcü Nikos Kokkalas, adanın güney ucunda batan tekneden 10 erkeğin kurtarıldığını belirtti. Kokkalas kurtarılanların ifadelerine göre teknede en az 68 kişinin bulunduğunu kaydetti.

Fırtına hızındaki rüzgarlı havada yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına bir sahil güvenlik teknesi, bir helikopter ve yakınlardaki iki yelkenlinin katıldığını aktarıldı.

Olayın bu hafta içinde, göçmen tekleriyle ilgili yaşanan ikinci kaza olduğu bildirildi. Pazartesi günü İzmir'in Çeşme ilçesinin karşısındaki Sisam Adası açıklarında göçmenleri taşıyan bir şişme botun alabora olması sonucu denize düşen dört göçmen kurtarılmıştı.

Yunanistan, Avrupa'daki göçmen krizinin ön cephesindeki ülkelerden biri. Suriye, Irak ve Afganistan'daki savaş ve yoksulluktan kaçan milyonlarca mülteci, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği topraklarına ulaşmak için Yunanistan'a ayak basmak için tehlikeli deniz yolculuğunu göze alıyor.

Türkiye ile AB arasında 2016'da hayata geçen Geri Kabul Anlaşması sonrasında mülteci sayısında azalma görülse de, Yunan yetkililer son dönemde Türkiye'nin deniz ve kara sınırından Yunanistan'a giriş denemelerinde artış görüldüğünü belirtiyor.

LMLM

LM