Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-04-2023 07:05

Εκλογές: Το Σάββατο η προκήρυξη τους - Όλα τα βήματα μέχρι τις κάλπες

Εκλογές: Το Σάββατο η προκήρυξη τους - Όλα τα βήματα μέχρι τις κάλπες

Εκλογές 2023: Το Σάββατο φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει και επίσημα της Εκλογές της 21ης Μαΐου συναντώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι θα ακολουθήσει

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, θα πρέπει να επικαλεστεί κάποιο σοβαρό ζήτημα ή γεγονός, αφού τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί ο τετραετής κυβερνητικός κύκλος και ως εκ τούτου οι εκλογές θεωρούνται πρόωρες και χρειάζονται βάσει Συντάγματος να αιτιοολογηθούν.

Στη συνέχεια, ο φρούραρχος της Βουλής θα θυροκολλήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης στο περιστύλιο της Βουλής. Στο Προεδρικό Διάταγμα αυτό, θα αναγράφεται η ημερομηνία των εκλογών αλλά και η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ορκωμοσία, αλλά και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, κάτι που δεν εξαρτάται από την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Το Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζει ακόμα ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 22 μέρες από την προκήρυξή τους, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση των συνδυασμών των κομμάτων και τις σχετικές εγκρίσεις από τον Άρειο Πάγο.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, αρχίζει να ισχύει και το πλαίσιο των περιορισμών των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις.newsbomb

LMLM

LM