SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-11-2023 11:55   Güncelleme : 13-11-2023 11:59

Damar sağlığınıza dikkat!

Damar sağlığınıza dikkat!

Yaşınız ne olursa olsun damar sağlığınızı korumak en önemli ve vazgeçilmez göreviniz olsun. Peki damarlar yaşlanınca vücutta neler oluyor? Damar yaşlanmasını neler hızlandırıyor? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'teki köşesinde damar sağlığını korumaya yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Eğer yaşam tarzınızı seçimlerinizi göstermeniz gereken dikkati göstermez, yapmanız gereken değişimleri zamanında yapmaz, yanlış seçimlere ısrarla devam ederseniz damarlarınızın beklenenden daha erken ve hızlı yaşlanacağı kesindir. Damar sağlığınızı ciddiye almadığınızda damarlarınız daha hızlı sertleşecek, pıhtı ve plaklarla daha çabuk ve çok daralıp tıkanacaktır.

UNUTMAYIN DAMARLARINIZ KADAR YAŞLISINIZ
Sertleşmiş, elastikiyetini kaybetmiş, daralmış veya tıkanmış bir damar sistemi ise yeteri kadar oksijen alamayan, iyi beslenemeyen, ihtiyaçlarını karşılayamayan, ürettiği zararlı atıklardan yeteri kadar kurtulamayan kısacası daha hızlı yaşlanan hücreler, doku, organ, sistem ve bedenler demektir. Bu nedenle damar sağlığımızı koruyup kollamak yaşımız ne olursa olsun hepimiz için öncelikli ve vazgeçilmez bir görevdir.
Yakın temasla bulaşıyor, hemen belirti vermiyor! Bu hastalık yüzünden kliniklere başvuru sayısı arttı! "Belirtileri el, ayak ve ağız hastalığı ile karıştırılabilir"
Yakın temasla bulaşıyor, hemen belirti vermiyor! Bu hastalık yüzünden kliniklere başvuru sayısı arttı! "Belirtileri el, ayak ve ağız hastalığı ile karıştırılabilir"

DAMARLARIMIZ YAŞLANINCA BAKIN NELER OLUYOR
1-KALP DAMARLARIMIZ YAŞLANINCA: Göğüs ağrısı, kalp ritmi bozukluğu, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

2-BEYİN DAMARLARIMIZ YAŞLANINCA: Bellekte zayıflama, ilerleyici bir unutkanlık süreci, denge problemleri, inme/felç gibi tatsızlıklar devreye girebiliyor.

3-GÖZ DAMARLARIMIZ YAŞLANINCA: Görme yeteneğimiz azalmaya, retina problemlerimiz hızlanmaya başlıyor.

4-KARIN-KASIK DAMARLARIMIZ YAŞLANINCA: Erkekler için son derece üzücü bir durum olan sertleşme/impotans sorunu devreye girebiliyor.

5-YAŞLANAN DAMARLARIMIZ NEDENİYLE: İşitmemizin azalabileceği, cildimizin daha hızlı kırışıp yaşlanabileceği, böbrek damarlarımızdaki pıhtıların tansiyonumuzu yükseltebileceğini de bilmemiz lazım.

DAMAR YAŞLANMASINI NELER HIZLANDIRIYOR
Damarlarınız yaşlanınca bakın neler oluyor? Damar yaşlanmasını neler hızlandırır?
- Sigara/alkol kullanımı.

- Kan şekeri ve yağlarında dengesizlik.

- Kan basıncı yüksekliği.

- Kronik ve tekrarlayan stresler.

- Uyku sorunları.

- Kilo problemleri.

- Hareketsiz/tembel bir yaşam.

- Kronik depresyon.

cnnturk

LMLM

LM