Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-10-2022 12:14

Προσωπικός γιατρός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα με νέες ειδικότητες

Προσωπικός γιατρός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα με νέες ειδικότητες

Αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους γιατρούς ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα δέχεται εκ νέου εγγραφές με τις νέες 10 ειδικότητες για τον προσωπικό γιατρό.

Mε 10 νέες ειδικότητες γιατρών ενισχύεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Η πλατφόρμα ανοίγει από αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμοι ιατροί και να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες από τα τέλη του μήνα και πάλι καθώς σε αρκετές περιφερειακές πόλεις, έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στους γιατρούς και οι πολίτες υποχρεώνονται να εγγραφούν σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμες τις νέες συμβάσεις τις οποίες θα πρέπει να υπογράψουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί προκειμένου να εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού. Η πλατφόρμα ανοίγει στις 12 Οκτωβρίου για τις εξής 10 ειδικότητες:

αιματολογίας,
γαστρεντερολογίας,
ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας,
καρδιολογίας,
νευρολογίας,
νεφρολογίας,
ρευματολογίας,
παθολογικής ογκολογίας,
πνευμονολογίας-φυματιολογίας και
φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 6 στους 10 πολίτες (σχεδόν το 55%) στην Π.Ε. Αττικής δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό.

Έτσι, η ένταξη ειδικοτήτων στο σύστημα αποτελεί λύση ανάγκης, ελλείψει ικανού αριθμού παθολόγων και γενικών γιατρών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό παραδέχθηκε μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση του plan B από την πλευρά του υπουργείου Υγείας έγινε αναγκαστικά και προς το παρόν είναι άγνωστο το αποτέλεσμα:

«Μπήκαν στο σύστημα οι 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan B, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά, ούτε να πάμε και στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 60-80%», πρόσθεσε, εννοώντας τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/404206/prosopikos-giatros-pote-anoigei-i-platforma-me-nees-eidikotites

LMLM

LM