Batı Trakya
Giriş Tarihi : 21-08-2024 10:28

Dedeağaç'ta 3 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi

Dedeağaç'ta 3 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi

Dün, Dedeağaç Belediye Başkanlığı, Batı Nil Virüsü'nün belediye sınırları içinde laboratuvar tarafından doğrulanmış üç vaka bulunduğunu açıkladı. Bu duyuru, Belediye Başkanı Yiannis Zamboukis'in, Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) Hastalıklar Departmanı Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi Halk Sağlığı ve Sosyal Yardım Müdürlüğü ile yapılan iletişim sonrasında yapıldı.

Vatandaşlara uyarılar

Belediyeden yapılan açıklamada, virüsün bulaşma yolları ve hastalığın önlenmesi ile kontrol altına alınması için alınması gereken önlemler hakkında vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Batı Nil Virüsü, genellikle enfekte "sıradan" sivrisineklerin ısırıklarıyla bulaşır. Sivrisinekler, enfekte kuşlardan (özellikle vahşi kuş türlerinden) virüsü kaparlar, ancak enfekte insanlar, virüsü diğer sivrisineklere bulaştıramazlar. Virüsle enfekte olanların çoğu hastalanmaz ya da sadece hafif bir hastalık geçirir. Ancak, enfekte olanların küçük bir kısmı (<%1) sinir sistemini etkileyen ciddi hastalıklar (özellikle ensefalit veya menenjit) geliştirir. 50 yaş üzerindeki kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kronik hastalığı olanlar ciddi şekilde hastalanma riski altındadır.

Hastalığın epidemiyolojik gözetimi, uygun entegre sivrisinek yönetim programlarının zamanında uygulanması ve sivrisineklere karşı bireysel koruma önlemleri, hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için uluslararası alanda en çok önerilen önlemler arasındadır.

Bireysel koruma önlemleri:

  • Vücut ve çevre için onaylı böcek kovucular (kullanım talimatlarına uygun olarak), sineklik, cibinlik, klima/ vantilatör ve uygun (uzun) giysiler kullanın.
  • Hiçbir yerde durgun su bırakmayın (bu şekilde, sivrisineklerin üreme alanlarını özel mülklerde azaltmaya yardımcı olursunuz).
  • Yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kronik hastalığı olanlar bu önlemleri özellikle titizlikle uygulamalıdır, çünkü ciddi şekilde hastalanma riskleri daha yüksektir.
  • Bölge yönetiminin düzenli olarak sivrisineklere karşı ilaçlama yaptığı bölgelerde bulunan evlerin sakinleri, ilaçlama sırasında evlerinde bulunmamalı ve hayvanlar ile ev eşyaları (örneğin, kıyafetler, oyuncaklar vb.), yiyecekler, içecekler ve hayvan yemleri korunmalıdır.
LMLM

LM