Batı Trakya
Giriş Tarihi : 22-06-2023 23:38   Güncelleme : 22-06-2023 23:42

Dikkat: Kurbanlık hayvan satımı ve kesimi konusunda ÖNEMLİ uyarı!!!

Dikkat: Kurbanlık hayvan satımı ve kesimi konusunda ÖNEMLİ uyarı!!!

Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü,  Kurban Bayramı ve dini etkinlik için satılacak, kesilecek kurbanlar hakkında açıklama yaptı.

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, yayımladığı basın bülteninde kesilecek kurbanlar, çevrenin korunması, büyükbaş yada küçükbaş kurbanlık hayvanların taşınması, onların korunması ve mal sahiplerin yolculuk yada satış alanlarında yanlarında bulunması gerek evraklarla ilgili yapıtğı açıklamada şunları belirtti:

Değu Makedonya ve Trakya Eyaleti Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, Müslüman hemşerilerimizin 28 Temmuz 2023 tarihinde kutlanacak dini bayramı "Kurban Bayramı" ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri vermektedir:

- Kurban Bayramı'nda, mezbahalar dışında, veteriner kontrolü yapılmayan yerlerde olası büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimleri için Veteriner Hizmetleri Bürosu, üretilen etin hijyen ve güvenliğini garanti edemez.

- Gelişigüzel mezbahalarda hayvanların ve çevrenin korunmasına ilişkin hüküm ve koşullara uyulup uyulmadığı bilinmemektedir. (Tehlikeli maddelerin yakılmaması,
hayvansal yan ürünlerin çevreye olası bertarafı vb.).

Tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlayarak, "Kurban-Bayram" kutlaması süresince aşağıdakilerin uygulanması gerekmektedir:

1. Herhangi bir işletmeden sığır ve koyun satın alımı, Yetkili Veteriner Makamlarının onayından sonra yapılır ve taşınan hayvanlar beraberinde gerekli tüm belgeleri (ticaret izni, pasaportlar, hayvan işaretleri) taşımalıdır.

2. Hareket halindeki hayvanlar, onaylanmış böcek kovucularla böcek saldırılarından korunurken, sığırlara Nodüler Dermatit için önlemler de uygulanır. Taşıma araçları, hayvanların yüklenmesinden önce ve sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

3. Hayvan(lar)ın sahibi veya araç sürücüsü, durak veya rota boyunca gölgelik bir alan ve su sağlayarak hayvanları korumak için gerekli tüm önlemleri almalıdır.

4. Tüm hayvanlar İslam dininin örf ve adetlerine uygun olarak onaylı kesimhanelerde kesilmeli ve kesim öncesi ve sonrası resmi veteriner hekimler tarafından muayene edilmelidir.

Bayram süresince bölgedeki tüm mezbahaları işlemek için gerekli olduğu sürece çalışacaktır.

5. 18 aydan küçük koyun ve keçilerin tercih edilmesi tavsiye edilir, çünkü bu yaştaki hayvanlar, sentral sinir sistemini etkileyen yavaş seyirli, ilerleyici ve öldürücü nörodejeneratif bir hastalığı denilen Spongiform Ensefalopati bulaştırma açısından bir risk oluşturmaz ve eti doğrudan tüketiciler tarafından alınabilir. Daha yaşlı hayvanlar bu bulaşıcı Süngerimsi Ensefalopatiler hastalığı için test edilmelidir ve ancak negatif bir laboratuvar sonucu sonrasında etleri insan tüketimi için uygun olacaktır.

6. Kesilecek hayvanlar 12 aydan büyük sığır, 18 aydan büyük koyun ve keçi ise aşağıdaki organlar tüketilmez ve imha edilmek üzere yakma tesisine götürülür:
 
• SIĞIR: Kafatası, beyin, gözler, bademcikler, omurilik, omurga, tüm bağırsak ve mezenter,

• KOYUN: Tüm baş ve omurilik (12 aylıktan büyük hayvanlarda).

7. Kesim sonucu ortaya çıkacak tüm üretilen hayvansal yan ürünler (deriler hariç) bir mortifikasyon ve yakma ünitesine alınmalıdır.
 
8. Yalnızca onaylı bir mezbahada kesilecek hayvanların ilgili mali destekle birlikte kayıtlardan silinebileceğini hatırlatırız.

9. Tüm ilgililer, Müslüman tüketicilerin sağlığını korumak, hayvanları, çevreyi korumak bulaşıcı ve paraziter hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için veteriner hizmetleri ile işbirliği yapmalıdır.

"Kurban Bayramı" kapsamında yapılacak kesimlerin sorunsuz ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi için tüm yetkililerden, Müslüman hemşerilerimizden ve ilgili herkesten yardımlarını rica ediyoruz.

Daha fazla bilgi için yerel Veteriner Departmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: Milletgazetesi

AdminAdmin