Yunanistan
Giriş Tarihi : 17-07-2023 16:48

Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten değerlendirme;Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem

Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten değerlendirme;Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem

ürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde bir araya geldi.

Erdoğan ve Miçotakis, iki ülke arasında yeni bir diyalog süreci başlattı.

Kathimerini gazetesine demeç veren Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Ankara ile yürütülen süreci değerlendirdi.

Bakan Gerapetritis, "İyi niyetle bir diyalog süreci başlatıyoruz." dedi. Gerapetritis, mevkidaşı Fidan ile doğrudan iletişim kanalı kurmak üzere ilk adımları attığını belirtti.

"İyi niyetle diyalog süreci başlatıyoruz"

Ege'deki mevcut sakin atmosferin devam edip etmeyeceğine ilişkin öngörüsü sorulan Gerapetritis, şunları söyledi:

Başbakan Miçotakis'in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vilnius'ta yaptığı görüşme, karşılıklı anlayış arzusu atmosferinde gerçekleşti. İyi niyetle bir diyalog süreci başlatıyoruz ve bu yeni çabanın dürüstlük ve güven ile karakterize edilmesini istiyoruz.

İlk adım atıldı. Ege'de şu andaki, bu yeni başlangıcın gelişmesi için gerekli bir koşuldur. Ancak gerçek dostluk, barış ve iş birliğine yönelik olumlu bir görünümde ilave süreklilik ve tutarlılık gerekecektir.

"Fidan ile doğrudan iletişim kanalı için adım attım"

Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile güvenilir ve istikrarlı bir ilişki kurmayı istediğini belirten Gerapetritis, "Doğrudan ve anlamlı bir iletişim kanalı için ilk adımları çoktan attım." dedi.

Türkiye'nin AB ile diyaloğuna destek

Yunan Bakan, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki yakınlaşma konusunda ülkesinin tutumunu açıklarken şunları söyledi:

Türkiye'nin Batı ile, özellikle Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde Yunanistan'ın konumu biliniyor. Avrupa-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, son derece kırılgan bir bölgede sakinliğe katkıda bulunacaktır.

Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesindeki ilerleme de AB yakınlaşması için temel bir unsurdur. Her halükarda, Türkiye için hangi karar ve sonuçlar alınırsa alınsın, Avrupa Konseyi'nde aktif bir rol üstleneceğiz.

Ege'deki uçuşlar soruldu

Ege'deki hava sahalarında yapılan uçuşlar da Giorgos Gerapetritis'e soruldu. "Ege'de hakim olan sakin ortamın iki amacı var." diyen Yunanistan Dışişleri Bakanı, şöyle devam etti:

Bir yandan, herhangi bir operasyonel faaliyetten kaynaklanan potansiyel riskleri sınırlamak. Öte yandan, sahada krizler ortaya çıktığında gerilimi azaltmak için kalıcı bir doğrudan iletişim mekanizması bulunmalı.

LMLM

LM