DÜNYA
Giriş Tarihi : 26-03-2024 13:50

Dolandırıcılık davası: Trump 10 gün içinde 175 milyon dolar ödeyecek

Dolandırıcılık davası: Trump 10 gün içinde 175 milyon dolar ödeyecek

Trump, temyiz mahkemesininin kararını yerine getirirse, mal varlığına el konulmasının önüne geçebilecek.

New York Temyiz Mahkemesi bugün (25 Mart) eski ADB Başkanı Donald Trump'ın "sivil dolandırıcılık" (emlak sektöründe dolandırıcılık) davası kapsamında daha önce hükmedilen 454 milyon dolarlık cezanın 175 milyon dolarlık kısmını 10 gün içinde ödemesi halinde tahsilatı ertelemeyi kabul etti.

Mahkemenin bu ön tahsilatı yapması halinde cezanın tamamı için tahsilat süresini durduracağı ve temyize gittiği sırada devletin eski başkanın mal varlığına el koymasını engelleyeceği bildirildi.

Karar, Trump'ın emlak imparatorluğunu büyütürken serveti hakkında yalan söylediğine dair 16 Şubat'ta verilen kararı bozmak için mücadele ettiği eyaletin ara temyiz mahkemesi tarafından verildi.

Trump'ın avukatları eyalet temyiz mahkemesine başvurarak tahsilatın durdurulmasını talep etmiş ve bir sigortacıya bu kadar büyük bir meblağ için tahvil imzalatmanın "pratikte imkansız" olduğunu iddia etmişti.

Trump ne dedi?

Davayı Demokratların bir komplosu olarak nitelendiren Trump, ABD Başkanlığı için 2024 seçim kampanyasının maddi kaynaklarını kurutmak için parasını almaya çalıştıklarını iddia etti.

Trump sahibi olduğu sosyal medya platformunda "Zorlukla kazandığım paranın çoğunu Başkanlık yarışında kullanmayı planlamıştım. Bunu yapmamı istemiyorlar - SEÇİME MÜDAHALE!" diye yazdı.

Mülklerinden "'bebeklerim'" diye söz eden eski başkan, onları satmaya zorlanma ya da el konulduğunu görme fikrine öfkelendiğin ifade etti.

Mal varlıklarına el konulması, bir kişinin sivil mahkeme cezasını ödeyecek parası olmadığında başvurulan yaygın bir yasal seçenek. Trump'ın durumunda, Trump Tower'daki çatı katı, uçağı, Wall Street ofis binası veya golf sahaları gibi mülklerin potansiyel hedefler arasında yer alabileceği belirtiliyor.

 

Trump hakkındaki dolandırıcılık davası

New York Başsavcısı Letitia James, Trump'ın üç çocuğu ve şirketinin servetini 3,6 milyar dolar fazla gösterdiği suçlamasıyla dava açmış, mahkemeden Trump ve çocuklarının New York'ta şirket kurmalarını ve 5 yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklayarak 370 milyon dolar para cezasına çarptırılmalarını talep etmişti.

2 Ekim 2023'te başlayan duruşmalar, 11 Ocak'taki kapanış konuşmalarıyla sona ermiş, 16 Şubat’ta da davaya bakan Yargıç Arthur Engoron, "emlak sektöründe hileli işler yapmak"tan Trump’a 354,9 milyon dolar, çocukları Donald Trump Jr. ve Eric Trump’ın her birine 4'er milyon dolar, şirketin eski mali işler müdürüne de 1 milyon dolar para cezası vermişti.

Trump, kararı, New York Temyiz Mahkemesine götürmüştü ancak temyizde dava görülürken, Trump'ın, New York Başsavcılığının cezai karar yetkisi ile mal varlıklarına haciz koymasını engellemek için toplam miktarın yüzde 10 fazlası ve faizleriyle 454 milyon doları, 25 Mart’a kadar teminat olarak sağlaması gerekiyordu.

euronews

LMLM

LM