Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-06-2024 10:33

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Νέες επιβαρύνσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω της αύξησης της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.

Οι αυξήσεις για τους καταναλωτές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φαίνονται αναπόφευκτες, δεδομένων των μέχρι στιγμής στοιχείων. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 19% λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζοντας τη μέση χονδρεμπορική τιμή στα 101,5 ευρώ/μεγαβατώρα, υψηλό 21 εβδομάδων. Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κατά 13% συνέβαλε επίσης στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά ήταν 96,69 ευρώ/μεγαβατώρα, η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά την Ιρλανδία. Σήμερα Τρίτη, η τιμή υποχώρησε στα 95,61 ευρώ/μεγαβατώρα, η πέμπτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης. Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με τον Μάιο, με εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου.

Επιπλέον, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αποτελεί συνεχή απειλή για πρόσθετες επιβαρύνσεις. Οι νεότερες προβλέψεις εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αυξημένο από τα 450 εκατ. ευρώ του Μαρτίου. Ακόμη και με τις αναμενόμενες εισροές από τις επιστροφές μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) και το «πράσινο» τέλος στο ντίζελ κίνησης, το έλλειμμα θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενδέχεται να εξετάσει αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 17,65%, η οποία ανεστάλη λόγω των ευρωεκλογών.

Η σημερινή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 17 ευρώ/μεγαβατώρα, με προτεινόμενη αύξηση στα 24 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ το ΥΠΕΝ εξετάζει αύξηση στα 20 ευρώ/μεγαβατώρα, πιθανόν μετά το καλοκαίρι.

dnews.gr

LMLM

LM