DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-07-2023 03:37

En az 245 kadına cinsel tacizde bulunan jinekolog 20 yıl hapis cezası aldı

En az 245 kadına cinsel tacizde bulunan jinekolog 20 yıl hapis cezası aldı

ABD'de hastalarına muayene sırasında cinsel tacizde bulunan jinekoloğa 20 yıl hapis cezası veren hakim, olayı "korkunç, sapıkça ve daha önce görülmemiş ahlaksızlıkta cinsel saldırılar" ifadeleriyle tanımladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde hastalarına muayene sırasında cinsel tacizde bulunan jinekoloğa 20 yıl hapis cezası verildi.

New York'taki çeşitli prestijli hastanelerde çalışan 64 yaşındaki kadın doğum uzmanı Robert A Hadden'ın en az 245 kadına yönelik tacizde bulunduğu ve farklı eyaletlerde yaşayan hastalarını tacizde bulunabilmek için muayenehanesine gelmeye ikna ettiği bildirildi.

Federal mahkemede görülen davada savcılar Hadden'ı "beyaz gömlek giyen bir avcı" olarak tanımladı. -

Hapis kararını açıklayan hakim de Hadden'ın aldatmaca ile bir hekim olarak güvenini kazandığı kadınları "avladığını" ve kadınların vücutlarına ait karar alma hakkını defalarca ihlal ettiğini belirtti. Hakim, Hadden'ın davranışlarını "korkunç, sapıkça ve daha önce görülmemiş ahlaksızlıkta cinsel saldırılar" ifadeleriyle tanımladı.

Hadden ise duruşmada cezası açıklanırken verdiği ifadede "Sebep olduğum tüm acılar için çok özür dilerim," diyerek ağladı. Ancak duruşma sonrasında basın mensuplarına konuşan mağdurlardan Liz Hall Hadden'ın hiç bir şekilde pişmanlık göstermediğini belirtti.

Hall "Bu bir özür değildi. Sıfır pişmanlık ya da empati gösterdi. Bence o aciz biri" diye konuştu.

MeToo ile yeniden gündeme geldi

İlk defa 1980'lerde gündeme gelen taciz şikayetleri ilk kez 2012 yılında gün yüzüne çıkmış ve 2014'te şikayetlerin artması üzerine Hadden eyalet suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak dönemin eyalet savcısı ile anlaşma yapan Hadden, hekim olarak çalışma ruhsatını kaybetmiş, ancak hakkındaki suçlamaların kabahat kabul edilmesi sayesinde hapse girmekten kurtulmuştu.

2017 yılında kadınlara yönelik cinsel taciz, saldırı ve tecavüz kültürünü açığa çıkarak MeToo hareketiyle birlikte dava yeniden gündeme geldi. Demokrat Partili eski ABD Başkan adaylarından Andrew Yang'ın eşinin tacize uğrayan kişi olarak şikayetçi olması üzerine soruşturma yeniden açıldı.

Uzmanın başka eyaletlerdeki hastalarını da içermesi sebebiyle iddianame federal savcılar tarafından büyük jüriye sunuldu.

Şahitler ne dedi?

Şahitler duruşmada verdikleri ifadelerde Hadden'ın çalıştığı hastanelerin prestijinden faydalandığını, çocuklarının resimleriyle süslü özel bir muayene odasında hastalarıyla ilgilendiğini ve onlarla özel hayatları hakkında sohbet ettiği belirtti.

Şahitler, refakatçi veya hemşirelerin  odadan çıkmasının ardından tacizde bulunduğunu bildirdi. Dava hakimi, hastaların hamile ya da fiziksel bir sağlık sorunu olduğuna ve bazılarının ise daha önce hiç kadın doğum muayenesi olmamış korumasız kişiler olduğuna dikkat çekti.

AdminAdmin