Batı Trakya
Giriş Tarihi : 02-09-2023 10:14

Evros'ta 25 göçmen yangından kurtarıldı

 Evros'ta 25 göçmen yangından kurtarıldı

Evros bölgesindeki yangında iki köy arasında mahsur kalan 25 kişilik göçmen grubu kurtarıldı

Yunanistan'da iki haftadır orman yangınları devam ederken Evros bölgesinde iki köy arasında mahsur kalan 25 kişilik göçmen grubu kurtarıldı. 

Gruptakilerin uyrukları hakkında bilgi verilmezken, itfaiye, olayda yaralanan olmadığını bildirdi.

Her yıl binlerce göçmen ve mültecinin Avrupa Birliği'ne geçiş yaptığı popüler nokta olan Evros'taki orman yangını, en az 20 kişinin ölümüne, evlerin ve geçim kaynaklarının tahrip olmasına neden oldu. 

Yangında ölenlerin biri hariç hepsinin Türkiye'den geçerek ormanda polisten kaçan göçmenler olduğu belirtiliyor. 

Miçotakis'ten göçmen iması

Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, herhangi bir kanıt sunmadan Meriç'teki yangından göçmenlerin sorumlu olabileceğini ima etti.

Parlamentoda konuşan Miçotakis, "Sebeplerin insan yapımı olduğu neredeyse kesin. Ayrıca bu yangının ülkemize giriş yapan yasadışı göçmenler tarafından sıklıkla kullanılan güzergahlarda başladığı da neredeyse kesin. İhmal mi yoksa kasıt mı olduğunu bilmiyoruz." dedi.

Geçtiğimiz iki hafta içinde tamamı Yunan olan çok sayıda kişi, kasıtlı olarak orman yangını çıkarmaya çalıştıkları iddiasıyla kundaklama şüphesiyle tutuklandı.

Avrupa'dan yardım istedi

Altı uçak ve iki helikopterle desteklenen 580'den fazla itfaiyeciden oluşan çok uluslu bir güç, 19 Ağustos'ta başlayan yagını söndürmeye çalışıyor. 

Yangın evleri ve geniş orman alanlarını yakarak 81,000 hektardan fazla alanı kül etti.

Gece boyunca, sınır kasabası Soufli sakinleri, büyük bir alev duvarının yaklaşması nedeniyle olası bir tahliye için alarma geçirildi. 

Bu arada Atina'nın sınırlarındaki Parnitha Dağı'nın eteklerindeki bir milli parkta bir haftadan uzun bir süredir devam ediyor. 

Kendi itfaiye güçleri sınıra dayanan Yunanistan, diğer Avrupa ülkelerinden yardım istedi ve Fransa, Almanya, İspanya, Kıbrıs, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Slovakya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nden yüzlerce itfaiyeci ve bir düzine uçak aldı.euronews

LMLM

LM