Yıllık Dünya Mutluluk Raporu'nda ilk kez yardımseverlik, refah ölçütlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Finlandiya, Perşembe günü yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nda üst üste sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi seçildi.
Anketör Gallup, Birleşmiş Milletler (BM) ve Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi tarafından her yıl hazırlanan rapor, dünya çapında 140'tan fazla ülkeden toplanan verileri kullanıyor.
Raporun önceki baskılarında olduğu gibi, ilk 10'a Avrupa ülkeleri hakim ve üçü hariç hepsi kıtadan girdi.
Bu grup içinde, 2025 raporundaki ilk dört, Finlandiya'nın ardından Danimarka (ikinci), İzlanda (üçüncü) ve İsveç (dördüncü) ile tamamen İskandinav ülkelerinden oluşmaya devam ediyor.
Mutluluğu nasıl ölçersiniz?
Mutluluk kavramı kendi içinde özneldir. Yıllık Dünya Mutluluk Raporu sıralamaları da Oxford Üniversitesi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı işbirliğiyle Gallup Dünya Anketi'nden son üç yılda derlenen öznel yaşam değerlendirmelerine dayanıyor.
Ekonomi, psikoloji ve sosyoloji alanlarından disiplinler arası uzmanlar, daha sonra verileri gözden geçirmeleri ve değerlendirmeler yapmaları için çağrılıyor.
Raporun yazarları tarafından ölçülen değişkenler arasında gelir (kişi başına düşen GSYH), sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, yaşam tercihlerini yapma özgürlüğü, cömertlik ve yolsuzluktan uzak olma yer alıyor.
İlk kez, 2025 raporunun veri kırıcıları, yardımsever davranışların refah ve mutluluk seviyelerimiz üzerindeki etkisini inceledi.
Önemsemenin önemi
Gallup CEO'su Jon Clifton, "Mutluluk sadece zenginlik ya da büyümeyle ilgili değildir; güven, bağlantı ve insanların arkanızda olduğunu bilmekle ilgilidir," dedi. "Eğer daha güçlü toplumlar ve ekonomiler istiyorsak, gerçekten önemli olana yatırım yapmalıyız," diye ekledi.
Araştırmacılar, sağlık ve zenginliğin ötesinde, mutluluğu etkileyen bazı faktörlerin aldatıcı bir şekilde basit göründüğünü söylüyor: Başkalarıyla yemek paylaşmak, sosyal destek için güvenilecek birine sahip olmak ve hane halkı büyüklüğü.
Örneğin Meksika ve Avrupa'da, dört ila beş kişilik bir hane halkı büyüklüğünün en yüksek mutluluk seviyelerini öngördüğü belirtiliyor.
Raporun yazarları aile biriminin önemine dikkat çekerken, özellikle Latin Amerika'daki büyük haneleri vurguluyor. Ancak yalnızlık duygusunun, özellikle gençler arasında artan bir eğilim olduğu belirtiliyor.
2023 yılında dünya genelinde genç yetişkinlerin yüzde 19'u destek için güvenecek kimselerinin olmadığını bildirmiştir; bu oran 2006 yılına kıyasla yüzde 39'luk bir artışa işaret ediyor.
Bununla birlikte, son bulgulara göre, başkalarının iyiliğine inanmak da mutlulukla daha önce düşünüldüğünden çok daha yakından bağlantılı.
Örnek olarak rapor, başkalarının kaybettikleri cüzdanlarını geri vermeye istekli olduğuna inanan insanların, bir nüfusun genel mutluluğunun güçlü bir belirleyicisi olduğunu öne sürüyor.
Çalışmaya göre, İskandinav ülkeleri kayıp cüzdanların beklenen ve gerçek iadesi konusunda en üst sıralarda yer alıyor.
Finlandiya'da bir biyo-endüstri ticaret birliğinin genel müdürü olan Alexandra Peth'e göre Fin kültürü güven ve bağlantıya öncelik veriyor.
Peth, "Finlandiya'da insanlar birbirlerine güveniyor ve bence toplumda birçok düzeyde birbirimizi desteklemeye çalışıyoruz," dedi. "Bence sistem bir şekilde güvenebileceğiniz bir yapıya sahip," diye ekledi.
Araştırmacılar, kayıp cüzdanların algılanan ve gerçek geri dönüş oranlarına dair küresel verilerin, insanların toplumlarının nezaketi konusunda gerçekte olduğundan çok daha kötümser olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Gerçek geri dönüş oranları, beklenenden neredeyse iki kat daha yüksek.
En az mutlu olan 10 ülke hangileri?
Afganistan tablonun en altındaki yerini korurken, en alttaki 10 ülke konumları biraz değişmiş olsa da büyük ölçüde aynı kaldı.
138. Lesotho
139. Komorlar
140. Yemen
141. Kongo Demokratik Cumhuriyeti
142. Botsvana
143. Zimbabve
144. Malavi
145. Lübnan
146. Sierre Leone
147. Afganistan
En mutlu 10 ülke hangileri?
En mutlu dört ülke 2025'te de değişmedi ve İskandinav ülkeleri bu yıl da en üst sıralarda yer aldı.
Bununla birlikte, Kosta Rika ve Meksika'nın 2024'te sırasıyla dokuzuncu ve onuncu sıralarda yer alan İsviçre ve Avustralya'yı tabloda daha aşağılara itmesiyle ilk 10'un geri kalanında bazı değişiklikler oldu.
Hollanda bu yılki raporda bir sıra yükselerek tüm Avrupa'yı kapsayan ilk beşte yer aldı.
- Finlandiya
- Danimarka
- İzlanda
- İsveç
- Hollanda
- Kosta Rika
- Norveç
- İsrail
- Lüksemburg
- Meksika
euronews