SPOR
Giriş Tarihi : 25-08-2023 12:03   Güncelleme : 25-08-2023 17:39

Hakkında soruşturma başlatıldı, kadın oyuncuyu dudaklarından öpmüştü

Hakkında soruşturma başlatıldı, kadın oyuncuyu dudaklarından öpmüştü

FIFA Disiplin Komitesi, Rubiales'in "temel davranış kuralları" ve "futbol sporunun ve/veya FIFA'nın itibarını zedeleyecek şekilde davranmaya" ilişkin kuralları ihlal edip etmediği konusunda değerlendirme yapacak

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Kadınlar Dünya Kupası finalinde takımın galibiyetini kutlarken bir oyuncuyu dudaklarından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında disiplin davası açtı.

Disiplin komitesi, Rubiales'in "temel davranış kuralları" ve "futbol sporunun ve/veya FIFA'nın itibarını zedeleyecek şekilde davranmaya" ilişkin kuralları ihlal edip etmediği konusunda değerlendirme yapacak.

Rubiales, haftasonunda İspanya'nın İngiltere'yi 1-0 yenmesinin ardından düzenlenen kupa ve madalya töreni sırasında oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpmüştü.

Bundan dakikalar önce de Rubiales, İspanya Kraliçesi Letizia ve 16 yaşındaki Prenses Sofia'nın yanında durduğu özel bölümde zafer işareti olarak kasıklarını tutmuştu.

Hermoso, öpücükten "hoşlanmadığını" söyledi ve oyuncuyu temsil eden milli oyuncular birliği bu davranışın cezasız kalmaması için çarşamba günü çağrıda bulundu.

FIFA ise bu çağrıya perşembe günü yanıt verdi.

Dünya futbolunun en düzey düzenleyici kuruluşu, Rubiales'in hangi eylemlerinin soruşturma altında olduğunu belirtmeden, "FIFA, tüm bireylerin dürüstlüğüne saygı gösterme konusundaki sarsılmaz kararlılığını yineliyor ve aksi yöndeki her türlü davranışı şiddetle kınıyor" dedi.

İspanya'nın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Víctor Francos, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Tribünde testislerini tutma hareketi kimsenin savunamayacağı bir harekettir," ifadelerini kullandı.

"Para cezası ve görevden uzaklaştırma alabilir"

FIFA karar için herhangi bir takvim vermezken disiplin hakimleri bireylere uyarı ve para cezasından spordan uzaklaştırılmaya kadar çeşitli yaptırımlar uygulayabiliyor.

FIFA disiplin kuruluna, eski bir iş mahkemesi hakimi ve anayasa mahkemesi üyesi olan Kolombiyalı hukukçu Jorge Palacio başkanlık ediyor.

Dava büyük olasılıkla 16 panel üyesinden üçü tarafından değerlendirilecek. Bu 16 kişiden İngiltere, Meksika ve Taylandlı üyeler kadın.

Aynı zamanda Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA'nın başkan yardımcısı da olan Rubiales, Avustralya'da düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası'nda Avrupa futbolunun en kıdemli temsilcisi konumundaydı.

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, şubat ayında Madrid'de yapılacak bir sonraki yıllık kongreye ev sahipliği yapacak olan Rubiales'in davranışı hakkında henüz görüş paylaşmadı. 

2018'de federasyon başkanlığını devralmadan önce sekiz yıl boyunca İspanyol oyuncular birliğine liderlik eden Rubiales, şu anda 2030'da erkekler Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için UEFA destekli teklifin başında bulunuyor.euronews

LMLM

LM