Bu da sigarasız geçirilen her bir haftanın yaşamı bir gün uzatabileceği anlamına geliyor.
Yeni bir araştırmaya göre, içilen her sigara bir insanın yaşam beklentisinden 20 dakika eksiltme potansiyeli sahip.
Bu da sigarasız geçirilen her bir haftanın yaşamı bir gün uzatabileceği anlamına geliyor.
University College London (UCL) araştırmacıları, 2000 tarihli bir çalışmada ortaya konan yaşam beklentisi metriklerini güncellemek istedi.
Eski çalışma, içilen her sigaranın 11 dakikaya denk geldiğini hesaplamıştı. Ancak 2000'den bu yana sigara nedeniyle daha fazla insan hayatını kaybettiği için hesaplamanın yeniden yapılması gerektiği düşünüldü.
Hakemli bilimsel dergi Addiction'da yayınlanan yeni araştırma makalesinde, "Sigaranın yol açtığı zararı ifade etmenin etkili bir yolu, içilen her sigara için ortalama yaşam kaybını hesaplamak," ifadelerine yer verildi.
Öte yandan araştırmacılar, yaşam beklentisindeki 20 dakikalık kısalmanın, sağlık verilerinin incelenmesi sonucu varılan bir genelleme olduğunu vurguluyor. Yani sigara kullananların, her nefeste ne kadar dumanı içine çektiği veya sahip oldukları diğer tıbbi rahatsızlıklar gibi birçok faktör bu yaşam beklentisini etkileyebilir.
Araştırmacılar, "Epidemiyolojik veriler, sigaranın yol açtığı zararların kümülatif olduğunu ve kişi ne kadar erken bırakırsa ve ne kadar çok sigara içmekten kaçınırsa o kadar uzun yaşadığını gösteriyor," diye yazdı.
"Böylece günde 10 sigara içen ve 1 Ocak 2025'te sigarayı bırakan bir kişi, 8 Ocak'ta ömründen bir gün eksilmesini engellemiş oluyor. Bu hesapla kişi, 20 Şubat'ta bir haftayı ve 5 Ağustos'ta bir ayı kurtarmış oluyor."
Araştırmacılara göre kişinin kurtarabileceği gün sayısı yıl sonuna kadar 50 güne çıkıyor.
euronews