DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-01-2024 10:00

İran Başlattı Pakistan cevap verdi. Gerginlik artıyor

İran Başlattı Pakistan cevap verdi. Gerginlik artıyor

Pakistan, İran’ın Sistan-Belucistan bölgesindeki “terör hedeflerine” füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. İran devlet medyası, saldırılarda en 9 kişinin hayatını kaybettiğini, yaşamlarını yitirenler arasında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu bildirdi.

İran, Salı günü Pakistan’da militan grup Ceyş el-Adl'a ait olduğunu söylediği bazı hedefleri vurmuştu.

Çarşamba akşamı İran medyasında yer alan haberlerde, Pakistan sınırı yakınlarında, Saravan kenti civarında birkaç patlama sesi duyulduğu bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada saldırıları doğruladı ve "teröristlerin saklandığı yerlere yönelik istihbarata dayalı operasyon sırasında çok sayıda teröristin öldürüldüğünü" söyledi.

İki ülke birbirini yıllardır şiddet yanlısı militan grupları barındırmakla suçluyor.

İslamabad yönetimi, İran'ın Salı günü gerçekleştirdiği saldırıyı kınamıştı. İran, silahlı militan grup Ceyş el-Adl’ı hedef aldığını söylerken, Pakistan iki çocuğun öldürüldüğünü açıklamıştı.

Tahran'ı "yasa dışı eyleminin ciddi sonuçları" olacağı konusunda uyaran Pakistan, büyükelçisini geri çağırdı. İran ise sivilleri hedef almadığını tekrarladı.

Pakistan da Perşembe günü İran topraklarına yaptığı saldırıları savunarak, "Marg Bar Sarmachar" (Gerillalara Ölüm) adı verilen harekatın sadece "teröristleri" hedef aldığını söyledi.

saldırı haritası

Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son birkaç yıldır İran ile yürüttüğümüz temaslarda, Tahran yönetimine Pakistan kökenli teröristlerin İran'daki kontrolsüz alanlarda sahip oldukları güvenli sığınaklar ve barınaklarla ilgili ciddi endişeleri sürekli olarak paylaştık. Pakistan, bu teröristlerin varlığına ve faaliyetlerine ilişkin somut kanıtlar içeren çok sayıda dosyayı da paylaştı.

"Ciddi endişelerimiz konusunda harekete geçilmemesi nedeniyle, Sarmacharlar masum Pakistanlıların kanını dökmeye devam etti. Bu sabahki eylem, Sarmacharların büyük çaplı terörist faaliyetlerde bulunacağına dair güvenilir istihbarat ışığında gerçekleştirildi."

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, "İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Bugünkü eylemin tek amacı Pakistan'ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarlarıdır. Her şeyden önemli bu prensiplerden ödün verilemez" denildi.

harita

Pakistan'ın hedef aldığı Beluç ayrılıkçılar kim?

Pakistan İran'a yönelik hava saldırısında bu ülke topraklarında bir "terörist sığınağını" vurduğunu açıkladı.

Pakistan ordusu, Pakistan'ın Belucistan bölgesi için bağımsızlık isteyen ayrılıkçı bir grup olan Belucistan Kurtuluş Cephesi'ne (BKC) saldırdığını söyledi.

Pakistan'ın yanı sıra İran'ın Sistan-Belucistan eyaleti ve Afganistan'da da çok sayıda Beluç yaşıyor.

BKC, bölgede uzun yıllardır faaliyet gösteren birkaç militan gruptan biri olarak Pakistan hükümetine karşı on yıllardır savaşıyor.

Merkezi Pakistan hükümetinin Belucistan bölgesinin kaynaklarını sömürdüğünü, burada yaşayan 15 milyon insanın bölgedeki önemli gaz ve maden kaynaklarından yararlandırılmadığını söylüyor.

BKC, diğer Beluç savaşçılarla birlikte sık sık Belucistan'daki gaz projelerine, altyapıya ve askeri kontrol noktalarına saldırı düzenliyor.

Ayrıca Pakistan ve Çin arasındaki büyük ekonomik işbirliği projelerini de hedef alıyor.

Pakistan'ın işçileri korumak için elinden geleni yaptığına dair verdiği güvenceye rağmen bu saldırılar zaman zaman Çinli işçilerin öldürülmesine neden oldu.

Pakistan

KAYNAK,REUTERS

Fotoğraf altı yazısı,

İran'ın Sistan-Belucistan eyaletindeki Seravan şehri yakınlarında vurulan köyün sakinleri hasar tespit etmeye çalışıyor

Türkiye'den 'diyalog ve işbirliği' çağrısı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülkeden mevkidaşları ile telefonda görüştüğünü ve ülkelerinin bölgede gerginliği tırmandırmak istemediklerini söylediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak İran'ın önce Irak'a daha sonra Pakistan'a yönelik saldırıları ve ardından Pakistan’ın karşılık vermesi ile tırmanan gelişmelerden endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Sorunların, BM Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tüm meselelerin bölgesel güvenliği ve istikrarı daha fazla tehdit etmeden diyalog ve işbirliği yoluyla çözümlenmesini temenni ediyoruz.

"Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan’a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazırdır."

BBC

LMLM

LM