Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-06-2023 09:32

İran - Venezuela; 'Ortak çıkarlarımız, ortak vizyonlarımız ve ortak düşmanlarımız var'

İran - Venezuela; 'Ortak çıkarlarımız, ortak vizyonlarımız ve ortak düşmanlarımız var'

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile birlikte açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Reisi, "Ortak çıkarlarımız, ortak vizyonlarımız ve ortak düşmanlarımız var" dedi.

Latin Amerika turuna çıkan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ziyaretinin ilk durağı olan Venezuela'da Tahran ile Karakas'ın "ortak düşmanlara sahip dostlar" olduğunu söyledi. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, "Ortak çıkarlarımız, ortak vizyonlarımız ve ortak düşmanlarımız var" dedi.

"İran yeni dünyanın en önemli yükselen güçlerinden biri olarak başrol oynuyor" diyen Maduro ise "Birlikte yenilmez olacağız" iddiasında bulundu.

İki ülke arasında eğitimden sağlık ve madenciliğe kadar 25 sektörde anlaşma imzalandığını açıklayan liderler, şu anda yılda 3 milyar dolar olan ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

Reisi'nin gezisi, Haziran 2022'de İran'ı ziyaret eden ve petrol, petrokimya ve savunma sektörlerinde işbirliği için 20 yıllık bir anlaşma imzalayan Maduro'nun bir önceki diplomatik ziyaretini takip ediyor.

Şubat ayında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan Karakas'ı ziyaret etmiş ve Maduro ile "iki ülke arasındaki ilişkilerin savunulması" konusunu görüşmüştü.

İran 2020 yılında Venezuela'ya 1,5 milyon varil yakıt ve zor durumdaki rafinerileri yeniden çalıştırmaya yardımcı olacak malzemeler gönderdi. Washington o zamandan beri İran'ı yaptırımları delmekle suçluyor.

Reisi'nin programında İran ve Venezuela gibi ABD yaptırımlarının hedefi olan Küba ve Nikaragua'ya ziyaretler de yer alıyor.

Bu iki ülke ve İran, geçen yıl Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın müttefiki konumunda. Aynı şekilde Venezuela da Rusya'ya destek veren ülkeler arasında.

Ukrayna işgalinin ardından ABD'den Venezuela hamlesi

Derin bir ekonomik krizle karşı karşıya olan Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip.

Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanmaya başlayan küresel enerji krizi, Karakas'ın siyasi ve ekonomik krizini çözmeye yönelik uluslararası çabaları yeniden canlandırdı.

Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Maduro ile görüşmek üzere Karakas'a delegeler gönderdi ve kasım ayında hükümet ile muhalefet arasında yeniden görüşmeler başladı. 

Bu gelişmenin ardından Washington, ABD'li enerji devi Chevron'a Venezuela'da faaliyet göstermesi için altı aylık lisans verdi.

euronews

LMLM

LM