ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 20-03-2024 11:34

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de çocukların açlıkla imtihanı

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de çocukların açlıkla imtihanı

165 gündür İsrail saldırıları altındaki Gazze'de çocukların açlıkla imtihanı. BM, uluslararası yardım kuruluşları ve sağlık görevlileri, İsrail'in beş ayı aşkın süredir devam ettirdiği saldırılar ve blokajı nedeniyle Gazze'de gıda, ilaç ve temiz su sıkıntısının had safhada olduğunu belirtiyor.

İsrail kuşatması altındaki Gazze'de, yaklaşan kıtlık nedeniyle hastane koğuşlarını dolduran aç çocukların durumu son derece endişe verici boyutlara ulaşmış halde. Zira uluslararası kuruluşlar açlık ve kıtlık nedeniyle toplu ölümlerin an meselesi olduğu uyarısında bulunuyor. 

Gazze Şeridi'ne yardım girişini engelleyerek büyük bir "insani felakete" neden olan İsrail'in "aç bırakma politikası" şu ana kadar en küçüğü 14 günlük bebek olmak üzere 30'a yakın çocuğun ölümüne neden oldu. 

Aşırı derecede yetersiz beslenme sorunu yaşayan, kaburgaları derisinin altından görünen ve şimdilerde hastanede tedavi gören altı yaşındaki Fadi el Zant'ın durumu ise, vahametini koruyor. 

Gözleri çökmüş haldeki Fadi, Gazze'nin kuzeyindeki yüz binlerce sivilin açlık sınırında olduğu Beyt Lahiya'daki Kemal Advan hastanesinde tedavi görüyor. 

Yetersiz beslenme nedeniyle aşırı zayıflayan Gazzeli altı yaşındaki Fadi
Yetersiz beslenme nedeniyle aşırı zayıflayan Gazzeli altı yaşındaki Fadi@EmadGhaboun
Doktorlara göre cılız bacakları artık yürüyebilecek durumda değil. 

Yetersiz beslenme nedeniyle aşırı zayıflayan Gazzeli altı yaşındaki Fadi
Yetersiz beslenme nedeniyle aşırı zayıflayan Gazzeli altı yaşındaki Fadi@EmadGhaboun
Savaş öncesine ait fotoğraflarında gülümseyen, hayli sağlıklı görünen bir çocuk olan Fadi, şimdilerde ölüm kalım mücadelesi veriyor. 

Fadi, akciğerler, sindirim sistemi ve vücudun diğer organlarına ciddi hasarlar veren genetik bir rahatsızlık olan "kistik fibrozis" hastası. Annesi Şeyma el Zant'a göre, savaştan önce, özel ilaçlar ve gıdalar alıyordu. Ailesi artık bu ilaçları bulamıyor.

Gazzeli altı yaşındaki Fadi, aşırı açlık nedeniyle ölüm kalım savaşı veriyor
Gazzeli altı yaşındaki Fadi, aşırı açlık nedeniyle ölüm kalım savaşı veriyor@EmadGhaboun
Hastanede gözyaşları içerisinde konuşan anne Şeyma el Zant, "Fadi'nin durumu giderek kötüleşiyor. Gittikçe zayıflıyor. Bir şeyler yapma yeteneğini kaybetmeye devam ediyor. Artık ayakta duramıyor. Ayağa kalkmasına yardım ettiğimde hemen düşüyor." diyor.


Birleşmiş Milletler, uluslararası yardım kuruluşları ve sağlık görevlileri, İsrail'in beş ayı aşkın süredir devam ettirdiği saldırılar ve blokajı nedeniyle Gazze'de gıda, ilaç ve temiz su sıkıntısının had safhada olduğunu dile getiriyor. 

Fadi'nin yattığı Kemal Advan hastanesi, son haftalarda yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle ölen çocuklardan bir kısmının tedavi gördüğü merkez.  

Fadi, Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nde tedavi görüyor.
Fadi, Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nde tedavi görüyor.@EmadGhaboun
Gazze merkezli Sağlık Bakanlığı'na göre son haftalarda yetersiz beslenme ve susuzluktan ötürü en az 27 çocuk yaşamını yitirdi. 

Açlık nedeniyle ölen çocukların bir kısmı, Mısır sınırına yakın Refah'ta yaşamını yitirdi. 

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Gazze'nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her 3 çocuktan 1'inin akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu oranın ocak ayına göre iki kat daha fazla olduğunu bildirdi. UNICEF tarafından ziyaret edilen barınak ve sağlık merkezlerinde, çocukların bir kısmının "yetersiz beslenmenin yaşamı en çok tehdit eden şekli olan şiddetli zayıflığa" sahip olduğu belirtildi.

IPC raporu: Açlık yaşanan Gazze'nin kuzeyinde kıtlık kapıda
Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluşların ve  küresel yardım gruplarının ortak hazırladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının (IPC) 18 Mart tarihli son raporuna göre, felaket boyutunda açlık yaşanan Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın kapıda olduğu uyarısında bulunuldu.

Raporda, 'acil önlem alınmaması halinde bugünden itibaren, mayıs ayına kadar Gazze'nin kuzeyinde kapana sıkışmış halde yaşam mücadelesi veren nüfusun yüzde 70'i (yaklaşık 300 bin kişi) felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya kalacak' denildi. 

IPC'nin raporunda en olası senaryoya göre, kuzeydeki insanların üçte ikisinden fazlası için "son derece kritik seviyelerde akut yetersiz beslenme ve ölüm söz konusu" ifadesine yer verildi.

Gazze'ye giren yardım sevkiyatını kontrol eden İsrail askeri birimi COGAT, Reuters'ın açlık ve susuzluktan ölen çocuklarla ilgili sorularına yanıt vermedi. COGAT, İsrail'in girebilecek yardım miktarına herhangi bir sınırlama getirmediğini iddia etti. 

Ancak bağımsız kuruluşlar birçok kalemin İsrail tarafından elendiğini belirterek Tel Aviv'e suçlama yöneltiyor. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaklaşan kıtlığın "tamamen insan yapımı" olduğunu ve "açlığın bir savaş silahı olarak kullanıldığını" söyleyerek İsrail'i suçladı. 

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, sosyal medya hesabından IPC raporuna tepki gösterdi.

Levy, rapor için "Güncel olmayan bir resme dayanan kötü bir değerlendirme" yorumunda bulundu. 

AB dış politika şefi Borrell: İsrail Gazze'de kıtlığı kışkırtıyor
Yazan, gıda eksikliğinden öldü
Serebral palsi ile doğan 12 yaşındaki Filistinli çocuk Yazan el Kfarna, Gazze'nin Refah semtinde bir hastanede tedavi görüyordu. Ancak Yazan, 4 Mart pazartesi günü yaşamını yitirdi. 

Gazzeli 10 yaşındaki Yazan. Gıda eksikliğinden kaynaklanan aşırı kas kaybı nedeniyle yaşamını yitirdi
Gazzeli 10 yaşındaki Yazan. Gıda eksikliğinden kaynaklanan aşırı kas kaybı nedeniyle yaşamını yitirdiAP
Doktorların söylediğine göre gıda eksikliğinden kaynaklanan aşırı kas kaybı nedeniyle hayatını kaybetti. 

Ailesi, Gazze'nin kuzeyindeki Beit Lahia'daki evlerinden kaçtıklarından beri 10 yaşındaki bu çocuk için yumuşak meyveler ve yumurta dahil yiyecek bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Gazze'deki el Avda sağlık merkezinden koğuş hemşiresi Amira ebu Cuvaiyad, hastanenin bebekler için yeterli süt bulamadığını ve "felaket" koşulları altında günde en az 10-15 vaka geldiğini söyledi.

Bu hastanede tedavi gören kuadriplejik ve epileptik olan beş yaşındaki İsra'nın ilaçlarının artık bulunmadığı belirtildi. Annesi Heji, aşırı kilo kaybeden İsraa'nın özel bakım gerektirdiğini ifade etti. 

"Aç olduğunu biliyorum. Yediği yiyecekler bulunmuyor" diyen Heji, "Kızım için her gün yüz kere ölüyorum" diye üzüntüsünü dile getirdi. 

Gazze: İsrail'in yardım dağıtım noktası yakınına saldırısında 20 kişi öldü, 155 kişi yaralandı
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 14 bin Filistinli çocuk öldü
Öte yandan İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ettirdiği saldırılarda 14 bin Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Hamas'ın yönetiminde bulunan Gazze'deki hükümet Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye 165 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 14 bin çocuk ve 9 bin 220 kadının hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada;

7 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu belirtilirken, hastanelere ulaşan ölülerin sayısının 31 bin 819 olduğu, 73 bin 934 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

Gazze'de İsrail saldırılarına maruz kalanların yüzde 72'sinin kadın ve çocuk olduğuna vurgu yapıldı.

İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı ve insani yardımların girişini engelleyerek insani felakete sebep olduğu belirtilen AA'nın haberine göre, Gazze'de 27 çocuğun yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye 70 bin tondan fazla patlayıcıyla saldırı düzenlediği vurgulandı.

Açıklamada, sağlık sektörünü de hedef alan İsrail saldırılarında Gazze'de 364 sağlık çalışanı ve 48 sivil savunma görevlisinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Gazze'de 135 gazetecinin İsrail saldırılarında öldüğüne dikkati çekildi.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de 17 bin çocuğun ebeveynlerinden biri veya her ikisinden yoksun şekilde yaşadığı vurgulandı.

Hayati tehlikesi bulunan ve Gazze dışında tedavi edilmesi gereken yaralı sayısının 11 bin olduğu, yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle 10 bin kanser hastasının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi.

Yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı kalabalık barınma merkezlerindeki gayriinsani duruma işaret edilerek, yerinden edilme sonucu 700 bin bulaşıcı hastalık ve 8 binden fazla "Hepatit A" vakasının tespit edildiği bilgisi verildi.

Gazze'de sağlık bakımı verilemediği için 60 bin hamile kadının, ilaç eksikliği nedeniyle de kronik hastalığı bulunan 350 bin kişinin hayati tehlikesinin olduğu belirtildi.

İsrail güçlerinin 269 sağlık çalışanı ve 10 gazeteciyi alıkoyduğu, 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişinin yerinden edildiği vurgulandı.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 70 bin konutun tamamen yıkıldığı, toplamda ise 290 bin konutun zarar görerek oturulamaz durumda olduğu bilgisi paylaşıldı.

İsrail ordusunun, 168 hükümet tesisi ile 100 okul ve üniversiteyi yerle bir ettiği, 305 okul ve üniversitenin ise kısmen zarar gördüğü kaydedildi. 

İsrail ordusunun Gazze'de 224'ünü tümüyle yıktığı 290 camiye zarar verdiği ve 3 kiliseyi hedef alarak yıkımına neden olduğu bildirildi.

Gazze'de İsrail'in 155 sağlık kuruluşunu hedef aldığı, 53 sağlık merkezi ile 32 hastaneyi hizmet dışı bıraktığı, 126 ambulansı da kullanılmaz hale getirdiği belirtildi. 

İsrail'in Filistin'in kültürel mirasını da hedef aldığı, Gazze'de 200 tarihi ve kültürel varlığı yıktığı aktarıldı.

euronews

LMLM

LM