DÜNYA
Giriş Tarihi : 04-01-2024 11:54

Japonya'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 78'e yükseldi

Japonya'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 78'e yükseldi

Japonya'da Pazartesi günü meydana gelen 7,6 büyüklüğünde depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 78'e yükseldi. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Başbakan Fumio Kishida, arama kurtarma çalışanlarının "zamana karşı yarıştığını" söyledi.

3 bin kadar kurtarma görevlisi, Noto Yarımadası'nda enkaz altında kalanları arıyor.

Helikopterden çekilen görüntüler, çok sayıda binanın ve altyapının zarar gördüğünü ve yangınların çıktığını gözler önüne seriyor. Noto’nun kuzeyindeki Wajima şehrine karayoluyla ulaşım kapandı.

Japonya ordusu da evlerini terk etmek zorunda kalanlara gıda, su ve çadır dağıtıyor. Hükümet 57 bin 360 kişinin evlerinden tahliye edildiğini açıkladı.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), deprem sonrası ülkenin batısındaki sahil kentleri Ishikawa, Niigata ve Toyama için büyük tsunami uyarısında bulunmuştu. JMA daha sonra bu uyarıyı kaldırdı.

Depremde yıkılan bina sayısı henüz bilinmiyor. Evlerini tahliye eden binlerce kişi geçici barınma merkezlerinde kalıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Japonya'ya gereken her tür yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Kabine Bakanı Yoshimasa Hayashi ilerleyen günlerde de şiddetli depremlerin olabileceğini belirterek, halkı tetikte olmaları konusunda uyardı.

Pazartesi günü yerel saatle 16.00'da meydana gelen depremin ardından büyüklüğü 3,0 ile 6,1 arasında değişen 60 kadar artçı sarsıntı yaşandı. Deprem, başkent Tokyo'da da hissedildi. Ishikawa ve Toyama'da deprem nedeniyle elektrik kesildi.

Depremin hemen ardından Ishikawa bölgesinin kıyı kesimindeki Noto Yarımadası'nda yaşayanlara "acilen yüksek yerlere gitmeleri" çağrısı yapıldı.

NHK kanalındaki yayında büyük harflerle "TAHLİYE EDİN" yazısı yazıldı ve bölge sakinleri kış koşullarına rağmen daha yüksek yerlere kaçmaya çağrıldı.

'Noto'da kaydedilen en büyük deprem'

Japonya Meteoroloji Müdürlüğü depremin, kayıtların tutulduğu 1885 yılından bu yana, Noto'da bugüne kadar kaydedilenlerin en büyüğü olduğunu açıkladı.

Bir kurum yetkilisi ayrıca yayımlanan tsunami uyarısının, Japonya'nın tarihindeki en güçlü depremlerden biriyle sarsıldığı Mart 2011'den bu yana yayımlanan en büyük tsunami uyarısı olduğunu söyledi.

Etkilenen bölgelerde heyelan ve yangın riskinin arttığı bildirildi.

Japonya'nın en büyük nükleer enerji operatörü Kansai Electric, etkilenen bölgedeki nükleer santrallerde "herhangi bir anormal durum" olmadığını açıkladı.

Kyodo haber kanalının yerel yönetimlere dayandırdığı haberine göre, Ishikawa bölgesinde yaklaşık 32 bin 500 evde elektrik kesintisi yaşandı.

2011 yılında Japonya'da 9,0 büyüklüğünde bir depremin ardından kuzeydoğu kıyılarını vuran tsunamide yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi evlerini terk etmişti.

Tsunami, Fukushima Santrali'nde, Çernobil'den bu yana en ciddi nükleer kazaya neden olmuştu.

BBC

LMLM

LM