Türkiye
Giriş Tarihi : 25-08-2023 12:34

Kripto Para Birimlerinde Yaşanan Düşüşün Sebepleri

Kripto Para Birimlerinde Yaşanan Düşüşün Sebepleri

Kripto para birimleri yaklaşık olarak iki haftadır bir düşüş eğiliminde. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 25.166 dolara kadar gerilerken, toplam kripto para piyasası değeri de 1 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor. Peki, kripto para birimlerindeki düşüşün arkasındaki etkenler neler?

 

Kripto Paralar Neden Düşüyor?

Kripto para birimlerinde yaşanan düşüş, ekonomik faktörlerin yanı sıra, faiz oranlarının %5’i aşması ve enflasyonun hedeflenen %2’nin üzerinde kalması nedeniyle hem ailelerin hem de işletmelerin finansman maliyetlerinin artmasına neden oldu. Bu durum, kripto paralar için de olumsuz bir ortam yarattı.

Bunlara ek olarak Bitcoinhaber.net adlı kripto para haber sitesinde de ifade edildiği gibi yatırımcıların, özellikle BlackRock ve Fidelity’nin ağırlıklı destekleriyle, spot Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onaylanmasını beklediği görülüyor. Ancak, SEC’nin kararını ertelemesi ve manipülasyon endişeleri bu beklentiyi suya düşürdü. Dolayısıyla bu durum da kripto para birimleri üzerindeki baskıyı artırmış olabilir.

Öte yandan uzman yorumlarına göre Digital Currency Group (DCG) içindeki mali zorluklar da olumsuz etki yarattı. DCG’nin bir yan kuruluşu olan Gemini borsası, 1,2 milyar doları aşan bir borçla boğuşuyor ve Genesis Global Trading’in iflası, DCG’nin yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda GBTC fonlarında zorunlu satış pozisyonlarına yol açabilir.

Dolayısıyla şu anda piyasada baskı oluşturan birden fazla durum var. Bu noktada yatırımcıların temkinli olmasında ise fayda var.

Bitcoin ve Altcoin’lerde Son Durum

Lider kripto para birimi Bitcoin yazının kaleme alındığı sırada 26.300 dolar üzerinde işlem görüyor. Son 1 haftada yaklaşık olarak yüzde 8 oranında düşüş yaşayan BTC, 25.000 dolar seviyelerine indikten sonra bir miktar toparlandı.

Öte yandan piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para birimi konumunda bulunan Ethereum (ETH), yazının kaleme alındığı sırada 1.674 dolardan, Binance’in yerel kripto para birimi Binance Coin (BNB) 218 dolardan ve piyasa değeri bakımından en büyük mem token konumunda bulunan Dogecoin (DOGE) 0,0637 dolardan işlem görüyor.

Bunlara ek olarak son 1 hafta içinde ETH’nin yüzde 7, BNB’nin yüzde 5, Ripple’ın (XRP) yüzde 10, Cardano’nun  (ADA) yüzde 3, DOGE’nin yüzde 6 ve Solana’nın (SOL) yüzde 7 değer kaybettiği  ifade edilebilir.

 

LMLM

LM