AB genelinde satın alınan naylon poşetlerin sayısı şaşırtıcı - sadece 2022 yılında bu rakam yaklaşık 30 milyar adetti.
AB ülkeleri son 10 yılda naylon poşet kullanımını azaltmak için bir dizi hamlede bulundu. Bunlar arasında ek ücretler, vergiler ya da biyolojik olarak parçalanabilir alternatif ürünlerin teşvik edilmesi vardı.
Bu adımlar sorunu tam olarak çözememiş olsa da mücadelede etkili oldukları kanıtlandı. Salı günü yayınlanan Eurostat raporuna göre, AB vatandaşları bugün 2018 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha az naylon poşet kullanıyor.
Ancak genel tüketim hala önemli ölçüde yüksek. Sadece 2022 yılında, AB genelinde yaklaşık 30 milyar adet plastik poşet satın alındı ve bu kişi başına ortalama 66'dan daha fazla poşet düştüğü anlamına geliyor.
Tüketimin en çok yapıldığı yer Litvanya
Litvanya, kişi başına düşen 249 naylon poşet ile en çok tüketimin yapıldığı yerken, bu ülkeyi 193 ile Letonya, 185 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor.
En düşük tüketim ise sadece dört poşet ile Belçika'da. Onları yedi poşetle Polonya, 13 poşetle Portekiz izliyor.
Naylon poşetlerin ne gibi etkileri var?
Naylon poşetler 50 mikrondan daha az kalınlıkta ve az miktarda ürün taşımak için kullanılır. Fakat çevre üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptirler.
Ayrışmaları yüzyıllar almakla kalmaz, aynı zamanda mikroplastiklere dönüşerek insan ve hayvan besin zincirine karışırlar.
euronews